Φαρμακοθρεπτικά συστατικά των τροφίμων με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου

This item is provided by the institution :
University of the Aegena   

Repository :
Institutional Repository Hellanicus   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Φαρμακοθρεπτικά συστατικά των τροφίμων με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Δήμου, Ειρήνη Χρυσοβαλάντω

Γιαγκίνης, Κωνσταντίνος

bachelorThesis

2014
2015-11-17T10:39:22Z


Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί πολύπλοκη, πολυσταδιακή και πολυπαραγοντική νόσο που οφείλεται στον ανώμαλο κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση και διαφοροποίηση των νεοπλασματικών κυττάρων. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις κυριότερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο. Στους αιτιολογικούς παράγοντες του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνονται τόσο περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η διατροφή, η παχυσαρκία και η ηλικία όσο και γενετικοί παράγοντες όπως η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού. Σύμφωνα με έγκριτες επιδημιολογικές μελέτες τα κλινικά συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία της.
Cancer is one of the leading causes of death worldwide. It is a complex, multistage and multifactorial disease whose causes are the the abnormal cell proliferation and the uncontrollable cell division and differentiation of the neoplasmatic cells. Colon cancer is one of the most common cancer forms diagnosed on humans. The causes of colon cancer can be both environmental (smoking, nutritional habits, obesity and age) and genetic (hereditary predisposition to cancer). According to reputable epidemiological studies, the clinical symptoms of the disease appear in an advanced stage, which makes it difficult to apply both a timely diagnosis and an effective treatment.


Καρκίνος του παχέος εντέρου
Μηχανισμοί του καρκίνου
Μεσογειακή διατροφή
Επιδράσεις των τροφίμων στον καρκίνο
Colon cancer
Mediterranean diet
Food effect on cancer
Mechanism of cancer

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)