Συγκριτική μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης αλεύρων σε in vitro επίπεδο

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Αιγαίου   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Συγκριτική μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης αλεύρων σε in vitro επίπεδο

Μπλούνα, Ελένη

Καραντώνης, Χαράλαμπος

bachelorThesis

2015
2015-11-17T10:39:25Z


Το σκληρό σιτάρι και κατ’ επέκταση το σκληρό αλεύρι αποτελεί ένα από τα τρία σημαντικότερα συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής. Αποτελεί πηγή διαφόρων πολύτιμων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν την προστατευτική δράση των μικροθρεπτικών αυτών συστατικών έναντι χρόνιων νοσημάτων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι ο προσδιορισμός και η σύγκριση από εννιά διαφορετικές μάρκες σκληρών αλεύρων τύπου Μ για την αντιοξειδωτική και αντιαθηρογόνο δράση τους. Για την διεξαγωγή της εργασίας χρησιμοποιήθηκαν εννιά δείγματα σκληρού αλεύρου τύπου Μ, τα οποία εκχυλίστηκαν για την παραλαβή των ολικών φαινολικών συστατικών τους. Για τη διαδικασία της εκχύλισης επιλέγει ως κατάλληλος διαλύτης για την παραλαβή των φαινολικών συστατικών η αναλογία MeOH/H2O : 80/20 (v/v). Τα φαινολικά συστατικά που παρελήφθησαν ήταν ελεύθερα και δεσμευμένα φαινολικά των εννέα δειγμάτων αλεύρου (σύνολο 18). Έπειτα, τα δείγματα αλεύρου εκχυλίστηκαν και τα εκχυλίσματα τους αναλύθηκαν ως προς το πολυφαινολικό τους περιεχόμενο με τη μέθοδο Folin-Ciocalteau. Ακολούθως, στο σύνολο των δειγμάτων (ελεύθερων και δεσμευμένων) έγινε εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας μέσω δέσμευσης της ελεύθερης ρίζας (2’αζίνο-(3-εθυλοβενζοθειαζινιλο-6σουλφουνικό οξύ) (ABTS). Τέλος, εκτιμήθηκε in vitro η αντιαθηρογόνος δράση του συνόλου των δειγμάτων (ελεύθερων και δεσμευμένων) μέσω μέτρησης της αναστολής της οξείδωσης πλάσματος από αίμα ανθρώπου που προκλήθηκε από ιόντα Cu2+. Γενικά, η πλειονότητα των δειγμάτων παρουσίασε αντιοξειδωτική και αντιαθηρογόνο δράση. Από τα εννέα δείγματα αλεύρου όμως παρουσίασαν ισχυρότερες δραστικότητες το ‘’Α.Β. Βασιλόπουλος’’ και το παραδοσιακό αλεύρι της Λήμνο το ‘’Λημνιό Μαυραγάνι’’.
Durum wheat and by extension durum flour is one out of the three major ingredients of the Mediterranean diet. It constitutes a source of various valuable macronutrient and micronutrient ingredients. Endemic studies show the protective effect of these micronutrients against chronic diseases. The purpose of this thesis is the identification and comparison of nine different brands of durum flour type M for the antioxidant and anti-atherogenic action. For the conduct of this thesis nine samples of durum flour type M were used, which were extracted for receiving their phenolic ingredients. For the process of extraction the ratio MeOH/H2O: 80/20 (v/v) was chosen to be the suitable solvent for receiving the phenolic compounds. The phenolic ingredients, which were received, were free and phenolic-bound to the nine flour samples. (18 in total). Afterwards, the flour samples were extracted and the extracts were analyzed for their polyphenol content with the Folin- Ciocalteau method.Subsequently, an estimation of the antioxidant capacity was made on the entire samples (both free and bound) through based upon binding of the free radical 2’azinobis-(3-ethylbenzothiaziline-6sulfonate (ABTS). Finally, the anti-atherogenic effect of all samples (both free and bound) was evaluated in vitro by measuring the inhibition of plasma oxidation of human blood caused by ions Cu2+. Generally, the majority of samples showed antioxidant and anti-atherogenic action. Out of the nine flour samples, the “A.B. Bassilopoulos” flour and the traditional flour of Limnos, the “Limnio Mavragani’, exhibited the strongest activities.


Ελεύθερα Φαινολικά
Αντιοξειδωτική δράση
Δεσμευμένα Φαινολικά
Σκληρό αλεύρι τύπου Μ
Αντιαθηρογόνος δράση
Αντιοξειδωτικά
Antioxidants
Anti-atherogenic action
Bound phenolics
Antioxidant action
Durum flour type M
Free phenolics

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.