Κατασκευάζοντας των ανδρισμό μέσα από αντιλήψεις και πρακτικές οπαδών αθλητικών ποδοσφαιρικών συλλόγων: το παράδειγμα του Παναθηναϊκού Ομίλου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Κατασκευάζοντας των ανδρισμό μέσα από αντιλήψεις και πρακτικές οπαδών αθλητικών ποδοσφαιρικών συλλόγων: το παράδειγμα του Παναθηναϊκού Ομίλου (EL)

Ράλλης, Γεώργιος-Ιγνάτιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις. (EL)

Την τελευταία δεκαετία στον χώρο της κοινωνικής ανθρωπολογίας υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μελέτη του ποδοσφαίρου. Όπως έχει παρατηρηθεί/ καταγραφεί από τον ανθρωπολόγο C. Bromberger (1993: 118), το γήπεδο αποτελεί έναν τόπο θεάματος συγκεκριμένων αθλητικών πρακτικών όπου εκφράζονται με τρόπο θεατρικό, συμβολικό, κοινωνικές σχέσεις όπως εκείνες που αφορούν την τάξη, την εντοπιότητα και το φύλο. Αλλά και, αντιστρόφως, οι ποδοσφαιρικές αξίες και συμπεριφορές τόσο των φιλάθλων όσο και των παικτών ακόμη και το ίδιο το στυλ του «παιχνιδιού» διαμορφώνονται από τις ταξικές, τοπικές και έμφυλες ταυτότητες. Στην τρέχουσα εργασία θα περιοριστούμε στη διαπλοκή γενικότερα του ποδοσφαίρου -και ειδικότερα μέσω Παναθηναϊκού Αθλητικού Συλλόγου - με τις κοινωνικές σχέσεις του φύλου και την ανδρική ταυτότητα. Εξάλλου, το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα από τα προνομιακά πεδία μελέτης του ανδρισμού, αφού θεωρείται κατεξοχήν ανδρικό σπορ τόσο ως θέαμα όσο και ως αθλητική πρακτική.

masterThesis

Masculinity (EL)
Fans (EL)
Legal order (EL)
Σεξουαλικότητα (EL)
Συναίσθημα (EL)
Οπαδοί (EL)
Εδαφικότητα (EL)
Ποδόσφαιρο (EL)
Ανδρισμός (EL)
Football (EL)
Territoriality (EL)
Έννομη τάξη (EL)
Sexuality (EL)
Emotion (EL)


2009


2015-11-18T10:03:32Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.