Ελληνική οικονομική κρίση: μία πολιτική εξήγηση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Ελληνική οικονομική κρίση: μία πολιτική εξήγηση (EL)

Καραΐσκος, Ιωάννης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Επιστημών της Διοίκησης. Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης. Οικονομική και Διοίκηση για Μηχανικούς. (EL)

Πολλές αναλύσεις έχουν επισημάνει ως κύριους παράγοντες της κρίσης το τεράστιο δημόσιο χρέος, τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, την ανορθολογική διαχείριση των δημόσιων δαπανών, τη μεγάλη υστέρηση εξαγωγών έναντι εισαγωγών, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Η κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη χώρα και η λέξη «χρεοκοπία» ακούγεται καθημερινά. Κάποιοι δε θέλουν ούτε να τη σκέφτονται, κάποιοι άλλοι θεωρούν πως αυτή είναι η λύση. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μετά την απελευθέρωση του 1821 η χώρα μας έχει βρεθεί στα πρόθυρα πτώχευσης άλλες τέσσερις φορές. Στην παρούσα εργασία θα ανασκοπήσουμε την κρίση με έμφαση στα τελευταία χρόνια, θα κάνουμε ανάλυση παρουσιάζοντας τα βασικά οικονομικά στοιχεία και τα αίτια της ελληνικής ύφεσης καθώς επίσης θα επιχειρήσουμε και την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ως μέσο διεξόδου της χώρας από την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση. Τέλος, θα αναφερθούμε στην πολιτική διάσταση της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο επισημαίνοντας τον ρόλο των πολιτικών θεσμών και των πολιτικά δρώντων στην αντιμετώπιση της κρίσης.

masterThesis

Policy (EL)
Greece (EL)
Οικονομία (EL)
Economy (EL)
Ελλάδα (EL)
Πολιτική (EL)


2015


2015-11-19T10:57:26Z

Χίος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.