Μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή και την ποιότητα του κρασιού: περιοχή μελέτης: Αδριανή Δράμας, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

This item is provided by the institution :
University of the Aegena   

Repository :
Institutional Repository Hellanicus   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή και την ποιότητα του κρασιού: περιοχή μελέτης: Αδριανή Δράμας, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Ράπτη, Ελένη

Τζεδάκης, Πολυχρόνης

masterThesis

2009
2015-11-20T08:20:33Z


Στα πλαίσια αυτής της εργασίας δημιουργήθηκε ένα μηχανιστικό μοντέλο μεταβολής της ανάπτυξης της αμπέλου σύμφωνα με την κλιματική αλλαγή (GRAPING). Το μοντέλο αυτό τροποποιήθηκε και παραμετροποιήθηκε κατάλληλα ώστε να απεικονίζει τις ιδιαιτερότητες των ποικιλιών αμπέλου Sauvignon Blanc και Merlot στην περιοχή Αδριανή της Δράμας στο κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Τέσσερα σενάρια κλιματικής μεταβολής IPCC SRES (Α1, Α2, Β1 και Β2) χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να προσομοιωθεί η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ημερομηνία τρύγου, στην ποσότητα παραγωγής και στην ποιότητα του κρασιού. Το ίδιο έγινε και για το σενάριο σταθερού κλίματος, το Σενάριο 0. Μελετώντας τα σενάρια κλιματικής αλλαγής, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, στα επόμενα 100 χρόνια η ωρίμανση των σταφυλιών για τις πρώιμες ποικιλίες Sauvignon Blanc και Merlot, να γίνεται από 18 έως 35 ημέρες νωρίτερα από ότι σήμερα (Σενάριο 0). Η παραγωγή θα μειωθεί από 100 έως 300 kg/στρέμμα και η ποιότητα του κρασιού θα παραμείνει σταθερή για το Sauvignon Blanc, ενώ αναμένεται να αυξηθεί για το Merlot.


Αμπελουργία
Κρασί
Σενάρια κλιματικής αλλαγής
Κλιματική αλλαγή
Κλιματικά μοντέλα
Wine
Climate change
Climate change scenarios
Sauvignon blanc
Climate models
Merlot
Viticulture

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση.




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)