Στάσεις και αντιλήψεις για εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων: Η περίπτωση του Δήμου Καβάλας και Κεραμωτής

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository Hellanicus
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2011 (EN)

Στάσεις και αντιλήψεις για εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων: Η περίπτωση του Δήμου Καβάλας και Κεραμωτής (EL)

Τσαλίκη, Παναγιώτα - Αθανάσιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Γεωργία και Περιβάλλον. (EL)

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται αδιαμφισβήτητο γεγονός παγκοσμίως. Προκαλείται είτε από φυσικά είτε από ανθρωπογενή αίτια. Οι επιπτώσεις που αριθμεί η αλλαγή του κλίματος είναι δυσοίωνες, συμπεριλαμβάνοντας και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα πλημμυρικά φαινόμενα αποτελούν την κυριότερη συνέπεια της ανύψωσης της θαλάσσιας στάθμης. Η παρούσα έρευνα ασχολείται με την άντληση πληροφοριών για την στάση και την αντίληψη των πολιτών του δήμου Καβάλας και του δήμου Κεραμωτής για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τετρασέλιδου ερωτηματολόγιου το οποίο μοιράστηκε σε 250 άτομα, η επιλογή των οποίων έγινε με τη τεχνική της χιονοστιβάδας. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ για την κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικές τους πράξεις δεν θεωρούνται επί το πλείστον απογοητευτικές. Όσον αφορά τα τρία εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει την παθητική στάση που συνιστά το τρίτο σενάριο, αντιθέτως υποστηρίζει την ενεργό δράση που τα δύο πρώτα σενάρια υπαγορεύουν. Τέλος, αναφορικά με τη θεσμική και κοινωνική εμπιστοσύνη των πολιτών του δείγματος, προκειμένου να πραγματοποιηθούν δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, συμπεραίνεται ότι η πλειοψηφία δεν δείχνει σχεδόν καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και εμπιστεύεται περισσότερο την ενεργό δράση των συμπολιτών τους.

masterThesis

Climate change (EL)
Άνοδος στάθμης θάλασσας (EL)
Καβάλα (EL)
Flood (EL)
Πλημμυρικά φαινόμενα (EL)
Αντιλήψεις (EL)
Sea level rise (EL)
Κλιματική αλλαγή (EL)


2011


2015-11-20T08:23:15Z

Μυτιλήνη




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)