Η νομοθεσία για τις γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές στην Ε.Ε.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Η νομοθεσία για τις γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές στην Ε.Ε. (EL)

Τσαγγαλίδου, Σοφία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Γεωργία και Περιβάλλον. (EL)

Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι η πρώτη γενετική τροποποίηση που επιτεύχθηκε στα εργαστήρια των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, άλλαξε την παγκόσμια πορεία της γεωργίας, της οικονομίας και των σχέσεων μεταξύ των κρατών. Μπορεί οι αποδόσεις των ΓΤ φυτών, τα οποία καλλιεργούνται για να χρησιμοποιηθούν ως τροφή από τον άνθρωπο ή τα ζώα, να αυξάνονται με αποτέλεσμα να τα καθιστούν πιο ανταγωνιστικά από τα αντίστοιχα συμβατικά φυτά, όμως από την άλλη πλευρά, είναι άγνωστες ακόμη οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των καταναλωτών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους λόγους της αντιδικίας, όσον αφορά τα ΓΤ προϊόντα, η οποία έχει ξεκινήσει, εδώ και πλέον δέκα χρόνια, μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η ΕΕ για να συμβαδίσει με τους νόμους του παγκόσμιου εμπορίου, θωράκισε την Κοινοτική Νομοθεσία με νόμους περί των ΓΤΟ, πυλώνες της οποίας είναι η Οδηγία 2001/18/ΕΚ και οι Κανονισμοί 1829/2003/ΕΚ και 1830/2003/ΕΚ. Αυτές οι νομοθετικές πράξεις, ρυθμίζουν τη σκόπιμη απελευθέρωση στο περιβάλλον και την εμπορία των ΓΤΟ, καθώς και την ιχνηλασιμότητα και τα όρια, πάνω από τα οποία τα προϊόντα που περιέχουν ΓΤΟ χαρακτηρίζονται ως ΓΤ προϊόντα. Επίσης, σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία, αφού εγκρίνει η Κοινότητα ποιοι ΓΤΟ μπορούν να καλλιεργηθούν ή να καταναλωθούν στην Κοινότητα, την απόφαση για το αν το προϊόν θα εισέλθει εντός των συνόρων του κράτους μέλους την παίρνει το ίδιο το κράτος μέλος. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να καταγραφεί το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για τις ΓΤ ζωοτροφές και οι αντιδράσεις των κρατών μελών κατά των ΓΤ ζωοτροφών.

masterThesis

GTO, Genetically modified organism, (EL)
Γενετικα τροποποιημένες ζωοτροφές, ΓΤΖ, Νομοθεσία (EL)


2009


2015-11-20T08:23:16Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.