Μελέτη της βενθικής μακροπανίδας ως περιβαλλοντική συνιστώσα για την πιθανή εξόρυξη υποθαλάσσιων αδρανών υλικών στον κόλπο Κισσάμου Κρήτης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Μελέτη της βενθικής μακροπανίδας ως περιβαλλοντική συνιστώσα για την πιθανή εξόρυξη υποθαλάσσιων αδρανών υλικών στον κόλπο Κισσάμου Κρήτης (EL)

Τσιριντάνης, Κωνσταντίνος

aegean

Η παρούσα εργασία, επιχειρεί να αναλύσει τη δομή της μακροβενθικής βιοκοινότητας κινητού υποστρώματος, στον κόλπο Κισσάμου Κρήτης. Η δειγματοληψία περιέλαβε 8 σταθμούς στο νότιο τμήμα του κόλπου, με τους μισούς να προσεγγίζουν την ισοβαθή των 10m και τους άλλους μισούς αυτή των 50m. Οι σταθμοί χωρίστηκαν σε 4 διατομές και σε κάθε σταθμό συλλέχθηκαν 2 επαναληπτικά δείγματα. Η περιοχή μελέτης αποτελεί πιθανή μελλοντική θέση για εξόρυξη υποθαλάσσιων αδρανών υλικών και στόχος της εργασίας ήταν να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα υπόβαθρο πληροφορίας μέσω της καταγραφής των μακροβενθικών συνευρέσεων, της ανάλυσης των προτύπων κατανομής τους και του συσχετισμού τους με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής που τις επηρεάζουν. Οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν περιέλαβαν τον υπολογισμό της αριθμητικής αφθονίας, του πλούτου ειδών, της ποικιλότητας και της ισοδιανομής της βιοκοινότητας των μακροβενθικών ασπονδύλων. Τα είδη του μακροβένθους, αναλύονται στη συνέχεια με τη βοήθεια πολυμεταβλητών μεθόδων, ώστε να εντοπισθούν τα πρότυπα κατανομής τους. Τα βιολογικά δεδομένα, χρησιμοποιούνται επίσης στον υπολογισμό της οικολογικής κατάστασης της περιοχής, με τη βοήθεια των δεικτών BENTIX, AMBI και M-AMBI.

bachelorThesis

Μακροβένθος (EL)
Βιοκοινότητα (EL)
Αδρανή υλικά (EL)
Κινητό υπόστρωμα (EL)


2015-10-05


2016-03-07T12:17:29Z




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.