Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και η ένταξή της στο σχολικό σύστημα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και η ένταξή της στο σχολικό σύστημα (EL)

Δούβρη, Ιωάννα

aegean

Στην ιστορία της παιδαγωγικής έχουν κατά καιρούς προταθεί και εφαρμοσθεί εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας κάθε μια από τις οποίες βασίζεται σε συγκεκριμένες παραδοχές για τη φύση του παιδιού, τη διαδικασία της μάθησης, τους ρόλους του εκπαιδευτικού και του μαθητή στη διδακτική διαδικασία και την αποστολή του σχολείου. Στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα εξαπλώθηκαν δυο αρκετά σοβαρά και στενώς συγγενεύοντα μεταξύ τους παιδαγωγικό-διδακτικά κινήματα. Πρώτο είναι το κίνημα της κριτικής σκέψης (teaching critical thinking movement) και δεύτερο το κίνημα της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας. Στην παρούσα εργασία θα μας απασχολήσει το δεύτερο κίνημα, η διαδικασία διδασκαλίας σε ομάδες εργασίας. Πρόκειται για μια βιβλιογραφική εργασία με το τελευταίο κεφάλαιο να παρουσιάζει στοιχεία έρευνας. Η εργασία είναι δομημένη σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο είναι εισαγωγικό, στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο το κίνημα της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας αναπτύσσονται οι θεωρητικές θέσεις και η ιστορική εξέλιξη του ομαδοσυνεργατικού κινήματος, καθώς και οι λόγοι που συνέλαβαν στην εξάπλωσή του. Το δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο η στρατηγική της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας αποτελείται από επτά υποκεφάλαια. Αρχικά ορίζεται η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, η έννοια της ομάδας, η σημασία της διδασκαλίας με ομάδες εργασίας και ο ρόλος των εμπλεκομένων. Τα τρία τελευταία υποκεφάλαια αφορούν τις προϋποθέσεις επιτυχίας της ομαδοσυνεργατικής διαδικασίας, τις τεχνικές για τη διεξαγωγή της και τέλος την αξιολόγηση των μαθητών. Στο τελευταίο κεφάλαιο θα ακολουθήσει μια έρευνα(συνέντευξη και ερωτηματολόγιο)σχετικά με τις απόψεις των εκπαιδευτικών για την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία. Τέλος εξάγονται τα αποτελέσματα από τη συνέντευξη και το ερωτηματολόγιο.

bachelorThesis

Η στρατηγική της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας (EL)
Research on the application of teaching in working groups (EL)
Έρευνα για την εφαρμογή της διδασκαλίας σε ομάδες εργασίας (EL)
The strategy teaching teamwork (EL)
Historical evolution (EL)
Ιστορική εξέλιξη (EL)


2016-05-20


2017-03-22T13:34:58Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.