Γνωστική αναπαράσταση κοινωνικών ομάδων: μια προσέγγιση κοινωνικής νόησης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Γνωστική αναπαράσταση κοινωνικών ομάδων: μια προσέγγιση κοινωνικής νόησης (EL)

Κρεμμύδα, Παρασκευή

aegean

Η πτυχιακή εργασία εξετάζει τη σημασία του πλαισίου σκέψης (αφαιρετικό ή όχι) για τη διαμόρφωση στερεοτυπικών αντιλήψεων απέναντι στους πρόσφυγες. Ειδικότερα, ερευνά το κατά πόσο η προσανατολισμένη αφαιρετική σκέψη θα οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ουσιοποιητικής σκέψης και στερεοτυπικής αντίληψης. Η πειραματική διαδικασία ενεργοποίησε την αφαιρετική σκέψη των συμμετεχόντων μέσα από τέσσερις διαφορετικές γλωσσικές περιγραφές. Πιο αναλυτικά, δημιουργήθηκαν τέσσερα διαφορετικά ερωτηματολόγια, τα οποία διαφοροποιούνταν μόνο στον αρχικό τίτλο. Το πρώτο ερωτηματολόγιο με τίτλο «Γιατί είναι σημαντικές οι αρμονικές σχέσεις με τους πρόσφυγες» οδηγεί τους μαθητές να σκεφτούν με αφαιρετικό τρόπο για τους πρόσφυγες. Το δεύτερο με τίτλο: «Πώς μπορούμε να πετύχουμε αρμονικές σχέσεις με τους πρόσφυγες» οδηγεί τους μαθητές να σκεφτούν σε συγκεκριμένο επίπεδο για τους πρόσφυγες. Το τρίτο ερωτηματολόγιο με τίτλο: «Γιατί κάποιος θέλει να βελτιώνει και διατηρεί σε καλή κατάσταση την κατάσταση της υγείας του» τους οδηγεί να σκεφτούν σε αφαιρετικό επίπεδο για ένα άσχετο θέμα και το τέταρτο με τίτλο «Πώς μπορεί κάποιος να βελτιώνει και διατηρεί σε καλή κατάσταση την κατάσταση της υγείας του» να σκεφτούν σε συγκεκριμένο επίπεδο για ένα άσχετο θέμα. Υπολογίστηκαν επίσης οι συναισθηματικές και συμπεριφοριακές προθέσεις των μαθητών απέναντι στους πρόσφυγες. Στόχος της έρευνας ήταν η μέτρηση των εσσενσιαλιστικών και των στερεοτυπικών αντιλήψεων των μαθητών βασισμένοι στον τίτλο του εκάστοτε ερωτηματολογίου. Επίσης, τα διομαδικά συναισθήματα και οι στάσεις απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα διερευνώνται στην πειραματική αυτή μελέτη.

bachelorThesis

Συμπεριφορά (EL)
Steretypes (EL)
Στερεότυπα (EL)
Εσσενσιαλισμός (EL)
Essentialism (EL)
Behavior (EL)


2017-06-30


2017-10-16T07:25:44Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.