Γεωμορφολογία της παράκτιας ζώνης στην παραλία Κατερίνης: η επίδραση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Γεωμορφολογία της παράκτιας ζώνης στην παραλία Κατερίνης: η επίδραση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας (EL)

Λιούπα, Βασιλική

aegean

Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η υποθαλάσσια γεωμορφολογία της παράκτιας ζώνης της Παραλίας Κατερίνης, η οποία (α) αποτελεί μια περιοχή υψηλής χρήσης / επισκεψιμότητας, (β) τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διάβρωσης, (γ) έχει γίνει αντικείμενο διαδοχικών ακτομηχανικών μελετών για την κατασκευή παράκτιων έργων προστασίας με αμφίβολα όμως αποτελέσματα και (δ) τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί πλημμυρικά επεισόδια λόγω μετεωρολογικής παλίρροιας που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα διάβρωσης και καταστροφές. Το ανάγλυφο της περιοχής μελέτης είναι πολύ ομαλό με αμελητέες κλίσεις. Η μορφολογική αποτύπωση σε συνδυασμό με την οπτική επιθεώρηση έδειξαν την κατανομή των διαφορετικής υφής ιζημάτων και της Cymodocea nodosa. Τα ιζήματα και οι κοκκομετρικές παράμετροι εμφανίζουν χαρακτηριστικές ζωνώδεις κατανομές από τα ρηχά προς τα βαθιά που φαίνεται ότι επηρεάζονται από τις παροχές των γειτονικών μεγάλων ποταμών και από την κυκλοφορία στην ευρύτερη παράκτια ζώνη. Η παραλία είναι εκτεθειμένη κυρίως σε ανέμους από ανατολική έως νοτιοανατολική διεύθυνση που σε εντάσεις > 5 Beaufort προκαλούν κυματισμούς με σημαντικό ύψος κύματος που φτάνει τα 2.2 m. Η χρήση παραμετρικών και δυναμικών μορφοδυναμικών μοντέλων έδειξε ότι σε μακροχρόνια και βραχυχρόνια σενάρια ανόδου της στάθμης της θάλασσας (0.26–1.3 m) η ακτογραμμή θα οπισθοχωρήσει σημαντικά (έως και ~63 m) επιδρώντας σημαντικά στην τουριστική / οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και προκαλώντας έντονα προβλήματα διάβρωσης. Τα γεωμορφολογικά δεδομένα της παρούσας μελέτης συγκρίθηκαν με αυτά παλιότερων εργασιών και κατέδειξαν διαφορές, που είναι πολύ πιθανό να επηρεάζουν τα μοντέλα/μελέτες ακτομηχανικής που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή έργων παράκτιας προστασίας.

bachelorThesis

Γεωμορφολογία (EL)
Παραλία Κατερίνης (EL)
Άνοδος της στάθμης της θάλασσας (EL)


2016-02


2017-10-17T11:49:42Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.