Οι νόμοι των μεγάλων αριθμών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Οι νόμοι των μεγάλων αριθμών (EL)

Ξεπαπαδάκου, Παναγιώτα

aegean

Το θέμα της εργασίας μου βρίσκεται στην περιοχή της Θεωρίας Πιθανοτήτων και έχει τίτλο "Οι Νόμοι των Μεγάλων Αριθμών". Μια διαισθητική προσέγγιση του θέματος είναι η εξής: Σε μια "τυπική" ακολουθία ρίψεων ενός νομίσματος με δυνατά αποτελέσματα ‘’Η’’ για την κεφαλή και ‘’Τ’’ για τα γράμματα, όσο ο αριθμός των ρίψεων αυξάνεται, το πλήθος των Η θα τείνει να είναι ίσο με το πλήθος των Τ. Η προσέγγιση που κάνουμε στηρίζεται στην Ανάλυση και πιο συγκεκριμένα, στην Θεωρία Μέτρου. Ειδικότερα, στην εργασία μου αναπτύσσονται τα εξής θέματα: Βασικά στοιχεία θεωρίας μέτρου, συναρτήσεις Rademacher, χώρος των ακολουθιών Bernoulli, μετροθεωρητική μοντελοποίηση πιθανοθεωρητικών προβλημάτων. Αποδεικνύονται ο ασθενής και ο ισχυρός Νόμος των Μεγάλων Αριθμών. Επιπλέον, αποδεικνύονται τα Λήμματα Borel-Cantelli και παρουσιάζονται εφαρμογές στην μετροθεωρητική μοντελοποίηση προβλημάτων, όπως για παράδειγμα στα τυχαία μοτίβα.

bachelorThesis

Ακολουθίες bernoulli (EN)
Laws of large numbers (EN)
Bernoulli sequences (EN)
Συναρτήσεις rademacher (EN)
Rademacher functions (EN)
Οι νόμοι των μεγάλων αριθμών (EN)


2017-07-04


2017-10-23T11:47:15Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.