Study of the morphodynamic evolution of Eresos beach using 1-D morphodynamic models

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Μελέτη της μορφοδυναμικής εξέλιξης της παραλίας Σκάλας Ερεσού με χρήση 1-D μορφοδυναμικών μοντέλων (EL)
Study of the morphodynamic evolution of Eresos beach using 1-D morphodynamic models (EL)

Χτούρης Νικόλαος-Κίμων

aegean

Η παρούσα μελέτη αφορά την εκτίμηση της μορφοδυναμικής εξέλιξης της παραλίας Σκάλας Ερεσού. Συγκεκριμένα, η παραλία της Σκάλας Ερεσού τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει έντονα φαινόμενα παράκτιας διάβρωσης, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της. Για την εκτίμηση των μορφοδυναμικών αλλαγών επιλέγεται θέση-παραλιακή διατομή προς το κεντρικό με ανατολικό τμήμα της παραλίας, στο οποίο έχουν παρατηρηθεί διαβρωτικά φαινόμενα. Γίνονται χρήση καταγραφών παραλιακών διατομών από το πεδίο, στις οποίες εφαρμόζεται η EOF (Empirical Orthogonal Functions) μέθοδος για να εξαχθεί η μέση μεταβολή στο συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας. Χρησιμοποιούνται κυματικά δεδομένα τα οποία έχουν προκύψει από τον ανεμολογικό σταθμό της περιοχής και έχουν επεξεργαστεί και απομονωθεί σύμφωνα με την μέθοδο JONSWAP και Sanchez Arcilla (2008). Στη συνέχεια εφαρμόζονται τα μορφοδυναμικά μοντέλα Leont’yev και SBEACH σε τυχαία καταγραφή και εξάγονται οι προβλέψεις που κάνουν για την μορφοδυναμική εξέλιξη του τμήματος, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σύμφωνα με τα κυματικά δεδομένα που έχουν επιλεχθεί. Τα αποτελέσματα από τα μοντέλα Leont’yev και SBEACH επεξεργάστηκαν μέσω της EOF ανάλυσης για να προκύψουν δύο τελικές διατομές που περιγράφουν τις μορφοδυναμικές αλλαγές σύμφωνα με τα κυματικά δεδομένα. Γίνεται σύγκριση μεταξύ των εκτιμήσεων που έχουν προκύψει από τις καταγραφές στο πεδίο με τις εκτιμήσεις από τα μορφοδυναμικά μοντέλα. Μέσω της σύγκρισης προκύπτει ότι οι εκτιμήσεις των μοντέλων δεν αποτυπώνουν τις μεταβολές σε όλη την παραλιακή διατομή, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με το προφίλ που προκύπτει από τις καταγραφές από το πεδίο. Παράλληλα, βαθυμετρικές καταγραφές για τα έτη 2014 και 2015 αποκάλυψαν ότι τμήμα του ύφαλου αναβαθμού στο συγκεκριμένο τμήμα και όχι μόνο, έχει μετατοπιστεί.

bachelorThesis

Morphodynamic models (EL)
Beach erosion (EL)
Παραλιακή διάβρωση (EL)
Μορφοδυναμικά μοντέλα (EL)


2015-12-13


2018-02-01T12:01:01Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.