Καταγραφή της παρουσίας προστατευόμενων και ξενικών ειδών σε βραχώδεις περιοχές της ρηχής υποπαραλιακής ζώνης της Κρήτης

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository Hellanicus
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share





Καταγραφή της παρουσίας προστατευόμενων και ξενικών ειδών σε βραχώδεις περιοχές της ρηχής υποπαραλιακής ζώνης της Κρήτης (EL)

Vougioukalou, Konstantina
Βουγιούκαλου, Κωνσταντίνα-Μαρία Γ.

aegean

Στην εργασία αυτή εκτιμάται η πιθανότητα παρουσίας προστατευόμενων και ξενικών ειδών στο νησί της Κρήτης για το καλοκαίρι του 2016. Οι καταγραφές παρουσίας- απουσίας των ειδών-στόχων έγιναν σε δεκαεννέα δειγματοληπτικούς σταθμούς, με δύο επαναλήψεις στον καθένα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανιχνευσιμότητας. Συνολικά κατεγράφησαν εννέα είδη. Τρία προστατευόμενα (Charonia variegata, Erosaria spurca, Aplysina aerophoba) και έξι ξενικά είδη (Fistularia commersonii, Ganonema farinosum, Lophocladia lallemandii, Percnon gibbesi, Siganus luridus, Siganus rivulatus). Με βάση τη μοντελοποίηση ορισμένων από αυτών, τα είδη S. luridus και S. rivulatus είχαν την μεγαλύτερη πιθανότητα παρουσίας με 95,1% και 90,7% αντίστοιχα (η πιθανότητα παρουσίας αναφέρεται στην πιθανότητα καταγραφής του είδους στη ρηχή παράκτια ζώνη κατά τη διάρκεια μισάωρης αναζήτησης με ελεύθερη κατάδυση). Επιπλέον, δημιουργήθηκαν δύο πιθανά σενάρια για κάθε είδος, όπου στο πρώτο η πιθανότητα παρουσίας παραμένει σταθερή ενώ στο δεύτερο αλλάζει ανάλογα με τον προσανατολισμό του κάθε σταθμού δειγματοληψίας (Βορράς ή Νότος). Τελικά, ο προσανατολισμός δεν βρέθηκε να επηρεάζει την παρουσία των ειδών- στόχων στις περισσότερες περιπτώσεις.

bachelorThesis

Alien species (EL)
Kriti (EL)
Ανιχνευσιμότητα (EL)
Occupancy (EL)
Detectability (EL)
Κρήτη (EL)
Παρουσία (EL)
Ξενικά είδη (EL)
Προστατευόμενα είδη (EL)
Protected species (EL)


2017-02


2018-02-06T13:43:33Z

Μυτιλήνη




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)