Η νεότητα και τα κινήματα αμφισβήτησης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κατά την δεκαετία του 1960: η προσέγγιση από τον κινηματογράφο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η νεότητα και τα κινήματα αμφισβήτησης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κατά την δεκαετία του 1960: η προσέγγιση από τον κινηματογράφο (EL)

Καπαρουδάκη, Κατερίνα

aegean

Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην κινηματογραφική ταινία ως πηγή άντλησης στοιχείων στην προσέγγιση του θέματος της νεότητας και των κινημάτων αμφισβήτησης κατά την δεκαετία του 1960. Μέσα από τις αναπαραστάσεις τεσσάρων ταινιών, Εάν (If …. 1968), Ξένοιαστος καβαλάρης (Easy rider, 1969), Ζαμπρίσκι Πόιντ (Zabriskie Point, 1970), Φράουλες και αίμα (The strawberry Statement 1970), συντίθεται η «εικόνα» της νεότητας και των κινημάτων αμφισβήτησης και ερμηνεύονται τα πραγματικά γεγονότα ακολουθώντας το νόημα που συγκροτούν οι φιλμικές αφηγήσεις. Εξετάζεται ο κινηματογράφος ως μέσο διερεύνησης κοινωνικών φαινομένων και ως συνιστώσα της κοινωνικής πραγματικότητας, καθώς και το χωροχρονικό πλαίσιο των ταινιών, και μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες: α. οι αιτίες που προκάλεσαν και τροφοδότησαν το αίσθημα της δυσαρέσκειας των νέων, β. η διάχυση του αμφισβητησιακού κλίματος, γ. οι πολιτισμικές πρακτικές που συνέθεσαν την κουλτούρα της νεολαίας, δ. η συμβολή των πολιτισμικών εκφράσεων της νέας γενιάς στο φαινόμενο που καλείται «πολιτιστική επανάσταση», γίνεται η ανάλυση του θέματος, βασισμένη στην ερμηνευτική προσέγγιση των κινηματογραφικών αφηγήσεων. Σκοπός είναι η ανάδειξη του βαθμού στον οποίο είναι δυνατόν οι κινηματογραφικές αναπαραστάσεις να αποτελέσουν τη βάση μίας ερμηνευτικής προσέγγισης των γεγονότων. Η ανάλυση / ερμηνεία των πραγματικών γεγονότων, όπως αυτά εξηγήθηκαν από τους ερευνητές και όπως αποτυπώθηκαν στις ταινίες, αναδεικνύει τον σημαντικό βαθμό ταύτισης του λόγου και του λόγου των εικόνων και την δυνατότητα εκτενούς διερεύνησης των φαινομένων που αναπαριστούν οι κινηματογραφικές εικόνες.

bachelorThesis

Δεκαετία 1960 (EL)
Decade of the 1960s (EL)
Movement (EL)
Κινήματα (EL)
Κινηματογράφος (EL)
Cinema (EL)


2017-05-06


2018-03-02T12:55:09Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.