Αντισημιτισμός και άρνηση Ολοκαυτώματος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Antisemitism and Holocaust denial (EL)
Αντισημιτισμός και άρνηση Ολοκαυτώματος (EL)

Κωνσταντινίδου, Ειρήνη

aegean

Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια προσέγγισης του πολύπλευρου ζητήματος του αντισημιτισμού αλλά και των ιστορικών μεταπλάσεων του σε βάθος χρόνου. Ακολουθείται αρχικά μια ιστορική αναδρομή σχετικά με το ζήτημα του αντιεβραϊσμού κατά τον ευρωπαϊκό μεσαίωνα, η οποία είναι χρήσιμη ώστε να γίνει κατανοητή η σύνδεση του τελευταίου με τον αντισημιτισμό που οδηγεί στη θηριωδία του τρίτου Ράιχ. Αφετέρου, επιχειρείται να αναδειχθεί η σύνδεση του αντισημιτισμού με τις διάφορες μορφές άρνησης του Ολοκαυτώματος αλλά και με τα πρόσωπα που αποτέλεσαν ιστορικά τους θεμελιωτές της ρητορικής της άρνησης. Εκκινώντας για το τελευταίο ζήτημα από το τέλος του B' Π.Π και έπειτα, παρατίθενται οι σημαντικότεροι αρνητές μέχρι και το τέλος του προηγούμενου αιώνα, ενώ παράλληλα επιχειρείται μια κριτική προσέγγιση στο έργο τους. Με βάση τη τελευταία, εντοπίζονται και αναλύονται οι μεθοδολογικοί αρμοί των λόγων της άρνησης. Η υποστήριξη της εργασίας και οι πηγές είναι κατ' αποκλειστικότητα βιβλιογραφικές, κυρίως ιστορικών των οποίων το έργο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία του αντισημιτισμού ή την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Κυρίαρχη επιρροή σε αυτή την εργασία αποτέλεσε το βιβλίο της Deborah Lipstadt για την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Το ενδιαφέρον για την υλοποίηση μιας τέτοιας εργασίας, προέρχεται από τον προβληματισμό και την ανησυχία που προκαλούν τα υψηλά ποσοστά αντισημιτισμού στην Ελλάδα, αλλά και η σφαίρα του δημόσιου, καθημερινού λόγου, στην οποία με μεγάλη συχνότητα συντελούνται αλλοιώσεις και προσβολές προς της ιστορική μνήμη του Ολοκαυτώματος.

bachelorThesis

Antizionism (EL)
Holocaust (EL)
Shoah (EL)
Αντισιωνισμός (EL)
Antisemitism (EL)
Άρνηση Ολοκαυτώματος (EL)
Αντισημιτισμός (EL)
Ολοκαύτωμα (EL)


2016-10-12


2018-03-20T12:43:43Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.