Τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στην προβληματική πληθυσμιακή αναλογία ανδρών γυναικών: συγκριτική μελέτη της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Social causes of the "missing women" problem: a comparative study of China, South Korea and Japan (EL)
Τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στην προβληματική πληθυσμιακή αναλογία ανδρών γυναικών: συγκριτική μελέτη της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας (EL)

Μακρέλλη, Πελαγία

aegean

Κατά τον Amartya Sen, στον πληθυσμό ορισμένων χωρών παρατηρείται το φαινόμενο να «λείπει» μεγάλος αριθμός γυναικών. Αυτό δεν οφείλεται στην βιολογία όπως υποστηρίζουν μερικοί ερευνητές, αλλά σε κοινωνικά αίτια. Είναι η ανθρώπινη δράση και επιλογή που οδηγεί σε χαμηλά ποσοστά επιβίωσης των κοριτσιών μετά την γέννησή τους. Ιδιαίτερα σε πατριαρχικές κοινωνίες, οι οικογένειες προσπαθούν να αποκτήσουν γιό με κάθε τρόπο και κακομεταχειρίζονται τις κόρες ή δεν τους καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες έτσι ώστε πολλές να πεθαίνουν. Αλλά και πριν την γέννηση υπάρχει δυσαναλογία, καθώς οι γονείς επιλέγουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη αν το παιδί που κυοφορείται αναγνωριστεί μέσω του υπέρηχου ότι είναι κορίτσι. Με αυτό τον τρόπο οι οικογένειες έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν ξανά για αγόρι σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Βέβαια, καθώς τα αίτια της δυσαναλογίας είναι κοινωνικά, αυτό σημαίνει ότι με την αλλαγή των κοινωνικών νορμών, η αναλογία ανδρών γυναικών μπορεί να βελτιωθεί. Αυτό συνέβη στην Νότια Κορέα, όπου η αναλογία ήταν προβληματική, κυρίως στην δεκαετία του 1990, αλλά πλέον έχει βελτιωθεί. Αντίθετα, στην Κίνα, η δυσαναλογία έχει επιδεινωθεί, κυρίως εξαιτίας της πολιτικής περιορισμού του μεγέθους της οικογενείας. Από την άλλη, η Ιαπωνία δεν αντιμετώπισε σχεδόν ποτέ προβλήματα στην αναλογία των φύλων στον πληθυσμό της, καθώς τα ποσοστά της κινούνται κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Έτσι η σύγκριση των τριών αυτών χωρών που μοιράζονται κοινές δομές κοινωνικής και συγγενικής οργάνωσης, δείχνει τα αίτιας της δυσαναλογίας αλλά και τους τρόπους βελτίωσης της.

bachelorThesis

Sex ratio (EL)
Αναλογία ανδρών γυναικών (EL)
Missing women (EL)
Θέση της γυναίκας (EL)
Αγνοούμενες γυναίκες (EL)
Έμφυλη έκτρωση (EL)
Son prference (EL)
Sex abortion (EL)
Women's status (EL)
Προτίμηση στους γιούς (EL)


2016-09


2018-03-20T13:28:31Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.