Εκχύλιση πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών από φύλλα ελιάς (Olea europaea) υποβοηθούμενη με υπερήχους, χρησιμοποιώντας μείγμα χαμηλής θερμοκρασίας μετάβασης (LTTM) Γλυκερόλης/ Τρυγικού Κάλιο-Νατρίου.

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Αιγαίου   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Εκχύλιση πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών από φύλλα ελιάς (Olea europaea) υποβοηθούμενη με υπερήχους, χρησιμοποιώντας μείγμα χαμηλής θερμοκρασίας μετάβασης (LTTM) Γλυκερόλης/ Τρυγικού Κάλιο-Νατρίου.
Ultrasound-assisted extraction of polyphenolic antioxidants from olive (Olea europaea) leaves using a novel glycerol/sodium-potassium tartrate low-transition temperature mixture (LTTM)

Δεδούση, Μαριάννα
Μαμουδάκη, Πηνελόπη - Βαλεντίνα

Μακρής, Δημήτριος
Καραντώνης, Χαράλαμπος
Κουτελιδάκης, Αντώνιος

bachelorThesis

2019-05-29T07:07:14Z
2017-07-10

Τα φύλλα ελιάς (OLL) αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό απόβλητο που παράγεται κατά την παραγωγή του ελαιόλαδου, αλλά υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για την αξιοποίησή τους, επειδή περιέχουν σημαντική περιεκτικότητα σε πολυφαινολικές φυτοχημικές ενώσεις, οι οποίες διαθέτουν διάφορες βιοενεργότητες. Παρά τον υψηλό αριθμό μελετών που αφορούν την ανάκτηση πολυφαινολών από φύλλα ελιάς, πράσινες διαδικασίες που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά ήπιους διαλύτες είναι σπάνιες. Σε αυτή τη μελέτη, ένα νέο ανανεώσιμο φυσικό μίγμα χαμηλής θερμοκρασίας μετάβασης (LTTM), που αποτελείται από γλυκερόλη και τρυγικό νάτριο-κάλιο ελέγχθηκε για την αποτελεσματικότητα εκχύλισης πολυφαινολικών ουσιών από OLL. Η διαδικασία εκχύλισης βελτιστοποιήθηκε με τη χρήση της μεθοδολογίας αποκριτικής επιφάνειας και η μέγιστη απόδοση σε ολικές πολυφαινόλες ήταν 26,75 ±3,22 mg ισοδύναμα καφεϊκού οξέος ανά g ξηρού βάρους, που επετεύχθη με 50% (β / ο) υδατικού LTTM, αναλογίας υγρού προς στερεό 45 mL g-1 και στους 73 ° C. Το LTTM αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό με 60% υδατικής μεθανόλης, αλλά παρουσίασε κατώτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Olive leaves (OLL) represent a major waste generated during the production of olive oil, but there is a great potential for their valorization, because they provide important content in polyphenolic phytochemicals, which possess several bioactivities. In spite of the high number of studies dealing with polyphenol recovery from olive leaves, green processes involving environmentally benign solvents are scarce. In this study, a novel renewable natural low-transition temperature mixture (LTTM), composed of glycerol and sodium-potassium tartrate, was tested for its efficient ability to extract polyphenolic substances from OLL. The extraction process was optimised by using response surface methodology and the maximum yield in total polyphenols was 26.75 ±3,22 mg caffeic acid equivalents per g dry weight, achieved with 50% (v/v) aqueous LTTM, liquid-to-solid ratio of 45 mL g-1 and at 73 ° C. The LTTM was proven to be equally effective with 60% aqueous methanol, but it displayed inferior antioxidant properties. Liquid chromatography-diode array-mass spectrometry analyses revealed no significant qualitative differences between the LTTM and the aqueous methanolic extract.

Waste products (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85145424)
Antioxidants (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85005727)
Olive (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85094612)
Olive fly (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85094616)
Waste disposal (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85145407)
Polyphenols (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh88004563)
Recycled products (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh94005746)

Μείγμα χαμηλής θερμοκρασίας μετάβασης
Εκχύλιση
Απόβλητα - Φύλλα ελιάς
Πολυφαινόλες
Τρυγικό κάλιο-νάτριο
Extraction
Αντιοξειδωτικά
Antioxidants
LTTM
Polyphenols
Olive tree leaves

Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Σχολή Περιβάλλοντος - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
aegean

CC0 1.0 Παγκόσμια
http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.