Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Αιγαίου   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου

Καρυωτάκη, Στυλιανή

Κουτελιδάκης, Αντώνιος
Γκιαούρης, Ευστάθιος
Κοντός, Χρήστος

bachelorThesis

2018-02-27
2019-05-29T07:08:29Z

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε λάθος διατροφή. Πιο συγκεκριμένα, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) αλλά και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) ανακοινώνουν πως ποσοστό της τάξεως του 30%-40% όλων των καρκίνων που εκδηλώνονται, σχετίζεται με τη διατροφή, τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία και με άλλους παράγοντες, που βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με τον τρόπο ζωής μας και συνεπώς θα μπορούσαν να αλλάξουν. Συνεπώς, η διατροφή διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πρόκληση ή ακόμη και στην αποφυγή διαφόρων ειδών καρκίνου, γι αυτό και κρίνεται πολύ συχνά απαραίτητη η συμβολή των διατροφολόγων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση του ρόλου της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου με βάση τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα. Η εργασία είναι βιβλιογραφική, αποτελούμενη από έγκυρα στοιχεία, επιστημονικά βιβλία, διδακτορικές διατριβές και papers, τα οποία μελετήθηκαν εκτενώς κατά την συγγραφή. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται ο καρκίνος. Πιο αναλυτικά δίνονται ο ορισμός, η επιδημιολογία, οι τύποι καρκίνου, οι αιτιολογικοί παράγοντες και οι διαγνωστικές μέθοδοι. Στο δεύτερο κεφάλαιο, διατροφή και καρκίνος, αναλύεται ο ρόλος της διατροφής, καθώς και η σχέση της διατροφής και πρόκλησης καρκίνου. Αναλύονται συγκεκριμένα το Κόκκινο κρέας, τα Πολυακόρεστα λίπη, η Ζάχαρη, το Αλκοόλ, και το Αλάτι. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η διατροφή και η πρόληψη του καρκίνου. Έτσι λοιπόν, παρουσιάζονται τα τρόφιμα με αντικαρκινική δράση, τα οποία είναι η Vitamine C (ασκορβικο οξύ), η Vitamine D και γαλακτοκομικά, τα Φρούτα και λαχανικά, οι Ίνες, τα Aντιοξειδωτικά, τα Ω3 και Ω6 λιπαρά, το Σησάμι, ταχίνι, χαλβάς, σησαμέλαιο, τα Μύρτιλλα – Blueberries, το Κρασί, το Γανόδερμα: Ganoderma Lucidum - Lingzhi – Reishi, το Ρόδι, το Πράσινο τσάι, το Σκόρδο και Κρεμμύδι, το Πράσο, τα Σταυρανθή λαχανικά, τα Εσπεριδοειδή, η Ντομάτα, η Κουρκουμίνη, και η Σοκολάτα. Επιπρόσθετα, δίνονται οι συστάσεις πρόληψης του καρκίνου σε σχέση με τη διατροφή. Στο τελευταίο κεφάλαιο δίνονται τα συμπεράσματα της παρούσας πτυχιακής εργασίας, τα οποία δύναται να έχουν μελλοντική χρησιμότητα σε τυχόν περαιτέρω έρευνα.

Cancer (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh99004861)
Nutrition (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh99005694)
Cancer--Nutritional aspects (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85019517)

Διατροφή
Καρκίνος-Διατροφή
Καρκίνος
Cancer-Nutritional aspects
Nutrition
Cancer

Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Σχολή Περιβάλλοντος - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
aegean

Default License




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.