Αντιοξειδωτική ικανότητα και περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά διαφόρων τροφίμων που έχουν σχετιστεί με τον έλεγχο του βάρους και συσχέτιση της κατανάλωσης τους με ανθρωπομετρικούς δείκτες

This item is provided by the institution :
University of the Aegena   

Repository :
Institutional Repository Hellanicus   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Αντιοξειδωτική ικανότητα και περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά διαφόρων τροφίμων που έχουν σχετιστεί με τον έλεγχο του βάρους και συσχέτιση της κατανάλωσης τους με ανθρωπομετρικούς δείκτες

Τσαφκοπούλου, Μαρία-Άννα
Κοντοπούλου, Όλγα

Κουτελιδάκης, Αντώνιος
Καραντώνης, Χαράλαμπος
Δήμου, Χαραλαμπία

bachelorThesis

2018-02-27
2019-06-03T07:40:53Z

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα μελετά το ρόλο διαφόρων τροφίμων στον έλεγχο του βάρους, μέσω πιθανής επίδρασης των συστατικών τους, ειδικά των πολυφαινολών, στους μηχανισμούς θερμογένεσης και λιπόλυσης. Σκοπός: Η διερεύνηση της περιεκτικότητας σε ολικά φαινολικά συστατικά και της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας εκχυλισμάτων τροφίμων που έχουν μελετηθεί για πιθανή συσχέτιση με το βάρος (γκότζι μπέρι, μύρτιλο, κράνμπερι, λεμόνι, αμύγδαλο, αβοκάντο, πράσινος καφές, κόκκινη πιπεριά, ρόδι, τσάι του βουνού, γκρέιπφρουτ), καθώς και η συσχέτιση της κατανάλωσης αυτών με το ΔΜΣ, την περιφέρεια μέσης, το λίπος, το νερό και την άλιπη μάζα σώματος. Υλικά και Μέθοδοι: Τα φαινολικά συστατικά εκχυλίστηκαν σε διάλυμα υδατικής μεθανόλης (αναλογία 50/50) με επίδραση υπερήχων επί των δειγμάτων των τροφίμων. Ακολούθησε διήθηση και μέτρηση των ολικών φαινολικών με τη μέθοδο Folin Ciocalteau, καθώς και της αντιοξειδωτικής ικανότητάς τους με τη μέθοδο FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power). Παράλληλα, 100 υγιείς ενήλικες 18-65 ετών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων (FFQ) και ακολούθησαν ανθρωπομετρήσεις. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το SPSSS-21.0, μέσω ANOVA. Αποτελέσματα: Ο πράσινος καφές, το τσάι του βουνού, το αμύγδαλο, το γκότζι μπέρι, το ρόδι και το μύρτιλλο εμφάνισαν τις υψηλότερες τιμές ολικών φαινολικών και αντιοξειδωτικής ικανότητας, ενώ χαμηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν στο λεμόνι, την κόκκινη πιπεριά, το αβοκάντο, το γκρέιπφρουτ και το κράνμπερι. Δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις ανάμεσα στην κατανάλωση των περισσοτέρων από τα παραπάνω τρόφιμα με τους ανθρωπομετρικούς δείκτες (p>0.05). Η αυξημένη κατανάλωση πράσινου καφέ συσχετίστηκε με αυξημένο νερό σώματος (p=0.001), ενώ οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συχνά καφέ είχαν μικρότερο ΔΜΣ, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν σπάνια (p=0.043). Συμπεράσματα: Ορισμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιοδραστικές ουσίες, που ενδεχομένως να σχετίζονται με τον έλεγχο του βάρους. Η διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών είναι επιτακτική για τη διερεύνηση των ενδεχόμενων μηχανισμών και την διατύπωση πιθανών συσχετίσεων.

Functional foods (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh97005981)
Antioxidants (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85005727)
Obesity (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85093646)
Epidemiology--Research (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85044374)
Bioactive compounds (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh90002888)

Λειτουργικά τρόφιμα
Φαινολικά συστατικά
Αντιοξειδωτική ικανότητα
Επιδημιολογική μελέτη
Functional foods
Folin ciocalteu
FRAP

Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Σχολή Περιβάλλοντος - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
aegean

Default License




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)