Συγκριτική μελέτη της in vitro αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων δειγμάτων πιπεριού (piper nigrum)

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
University of the Aegena   

Αποθετήριο :
Institutional Repository Hellanicus   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Συγκριτική μελέτη της in vitro αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων δειγμάτων πιπεριού (piper nigrum)

Τσούκλας, Στέφανος

Καραντώνης, Χαράλαμπος
Νασοπούλου, Κωνσταντίνα
Πέτσας, Ανδρέας

bachelorThesis

2019-06-14T05:26:58Z
2018-03-01

Το πιπέρι ήταν το πρώτο μπαχαρικό που έγινε αντικείμενο εμποριού σε παγκόσμια κλίμακα και παράλληλα είναι και το πιο σημαντικό μπαχαρικό που εμπορεύεται από άποψη ποσότητας και αξίας. Αρκετές έρευνες έχουν ασχοληθεί με τις ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης πιπεριού , και υπάρχουν αρκετά βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με την αντιοξειδωτικήτου δράση. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η invitro μελέτη του εκχυλίσματος πιπεριού από τέσσερις διαφορετικούς τύπους πιπεριού pipernigrum ( μαύρο ,κόκκινο , άσπρο, πράσινο )ως προς την αντιοξειδωτική του δράση μέσω των δοκιμασιών DPPH και CUPRAC. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα πιπεριού (P. nigrum ) από τέσσερις τύπους πιπεριού ( μαύρο , άσπρο , κόκκινο , πράσινο ) από το εμπόριο. Επίσης, κρίθηκε αναγκαία η σύγκριση των τεσσάρων διαφορετικών τύπων πιπεριου για την διερεύνηση των ευεργετικών και αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων . Σύμφωνα με τις δυο δοκιμασίες ( DPPH και CUPRAC) μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το πιπέρι περιέχει σημαντικές ποσότητες φαινολικών και λιποειδών συστατικών . Επίσης επιβεβαιώθηκε η αντιοξειδωτική δράση και των τεσσάρων δειγμάτων όπου και στις δυο δοκιμασίες το εκχύλισμα κόκκινου πιπεριού ήταν αυτό με την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση ακολουθεί το πράσινο μετά το μαύρο και τέλος με την χαμηλότερη αντιοξειδωτική δράση το εκχύλισμα του άσπρου πιπεριού.
Pepper was the first spice to be traded world-wide and is the most important spice traded in terms of quantity and value. Several studies have dealt with the beneficial effects of pepper consumption, and there are several bibliographic data about its antioxidant action. The purpose of this study is to in vitro study the pepper extract from four different types of pepperpiper nigrum (black, red, white, green) for its antioxidant activity through the DPPH and CAPPAC assays. For this purpose, pepper (P. nigrum) extract from four types of pepper (black, white, red, green) was used commercially. Also, it was considered necessary to compare the four different types of pepper to investigate their beneficial and antioxidant properties. According to the two tests (DPPH and CUPRAC) we can conclude that pepper contains significant amounts of phenolic and lipid components. Also confirmed the antioxidant effect of all four samples where in both tests the red pepper extract was the one with the strongest antioxidant action followed by the green after the black and finally the lower antioxidant effect of the white pepper extract.

Antioxidants--Therapeutic use (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2009113512)
Peppers (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85099673)

Πιπέρι - Αντιοξειδωτική δράση
DPPH-CUPRAC tests
Πιπέρι - Θεραπευτικές ιδιότητες
Πιπέρι
Piper nigrum
Antioxidants activity
Pepper-Therapeutics

Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Σχολή Περιβάλλοντος - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
aegean

Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.