Ανασκόπηση της επίδρασης των λειτουργικών συστατικών της διατροφής στην επίδραση της στεφανιαίας νόσου

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
University of the Aegena   

Αποθετήριο :
Institutional Repository Hellanicus   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ανασκόπηση της επίδρασης των λειτουργικών συστατικών της διατροφής στην επίδραση της στεφανιαίας νόσου

Γκικουρία, Αμαλία Χριστίνα
Ακριβούση, Μαρία

Κουτελιδάκης, Αντώνιος
Δήμου, Χαραλαμπία
Ιωάννου, Ζαχαρίας

bachelorThesis

2019-06-14T05:27:08Z
2018-01-09

Τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσφέρουν τα απαραίτητα διατροφικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό και να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης των χρόνιων ασθενειών. Σε ορισμένα τρόφιμα τα λειτουργικά συστατικά προστίθενται ή ενισχύονται μετά από επεξεργασία ή κατάλληλο σχεδιασμό, όπως οι πορφυρές και οι χρυσές πατάτες οι οποίες καλλιεργούνται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να αυξηθεί αντίστοιχα η περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες και καροτενοειδή. Το ενδιαφέρον για τα λειτουργικά τρόφιμα συνεχίζει να αυξάνεται προωθώντας διάφορες ερευνητικές προσπάθειες για τον εντοπισμό των ιδιοτήτων και των πιθανών εφαρμογών των λειτουργικών συστατικών σε συνδυασμό με το δημόσιο συμφέρον και τη ζήτηση των καταναλωτών. Οι κυριότεροι λόγοι για την ανάπτυξη της αγοράς των λειτουργικών τροφίμων είναι οι τρέχουσες τάσεις του πληθυσμού και με στόχο την προαγωγή της υγείας. Παγκοσμίως, το προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και η συμβολή των ηλικιωμένων ατόμων στο συνολικό πληθυσμό. Επίσης, η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον ως παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, καθώς η επίπτωσή της συνεχίζει να ανεβαίνει σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Στις Η.Π.Α. και την Ε.Ε. ένα μεγάλο τμήμα του ενήλικου πληθυσμού ταξινομείται ως υπέρβαρο, βάσει του δείκτη σωματικής μάζας (Βody Μass Ιndex, ΒΜΙ), και οι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες ταξινομούνται ως παχύσαρκοι. Επιπροσθέτως, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η Στεφανιαία Νόσος, εξακολουθούν να αποτελούν πρωτογενής αιτία θανάτου, υπεύθυνη για το 32% των θανάτων, ενώ ακολουθούν ο καρκίνος, η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα. Παρόλο που η γενετική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των προαναφερθέντων ασθενειών, οι ειδικοί τονίζουν ότι πολλές παθήσεις θα μπορούν να αποφευχθούν ή να περιοριστούν με τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση, τη διαχείριση του βάρους και της τήρησης ενός υγιή τρόπο διαβίωσης. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο τη βιβλιογραφική ανασκόπηση επιστημονικών μελετών και ερευνών που αφορούν τη σημασία και τη χρήση των λειτουργικών συστατικών της διατροφής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Στεφανιαίας Νόσου. Για την ανασκόπηση έγινε χρήση επιλεγμένων κλινικών και επιδημιολογικών μελετών από τις βάσεις δεδομένων pubmed, sciencedirect, scopus, google scholar.

Functional foods (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh97005981)

Λειτουργικά ιχνοστοιχεία
Λειτουργικά τρόφιμα
Λειτουργικά αμινοξέα
Λειτουργικά συστατικά
Functional foods
Functional trace elements
Functional amino acids

Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Σχολή Περιβάλλοντος - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
aegean

Default License




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.