Πιλοτική μελέτη αξιοποίησης παραπροϊόντων ροδιού σε βιομηχανία χυμοποίησης ροδιού και έμφαση στα βιοδραστικά συστατικά που προάγουν την υγεία

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
University of the Aegena   

Αποθετήριο :
Institutional Repository Hellanicus   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Πιλοτική μελέτη αξιοποίησης παραπροϊόντων ροδιού σε βιομηχανία χυμοποίησης ροδιού και έμφαση στα βιοδραστικά συστατικά που προάγουν την υγεία

Κουκουβαγέλλη, Στέλλα
Ρέτση, Ελένη

Κουτελιδάκης, Αντώνιος
Δήμου, Χαραλαμπία
Ιωάννου, Ζαχαρίας

bachelorThesis

2018-02-27
2019-06-14T05:28:37Z

Ως καρπός το ρόδι έχει πολύτιμα συστατικά στα διάφορα μέρη του που περιλαμβάνουν το βρώσιμο τμήμα του (σπέρματα και επισπέρμια) και το μη βρώσιμο που αποτελούν το περικάρπιο (φλοιός), οι ρίζες, τα φύλλα και τα λουλούδια τα οποία αποτελούν και αυτά με την σειρά τους σημαντική πηγή βιοδραστικών συστατικών.Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών που περιέχει και ιδιαίτερα των ανθοκυανινών, ταννινών και πολυφαινολών που είναι υψηλότερες και από αυτές του κόκκινου κρασιού,του πράσινου τσαγιού και του πορτοκαλιού.Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι παραπάνω ιδιότητες δεν περιορίζονται στο εδώδιμο τμήμα των καρπών ροδιού, αλλά τα μη εδώδιμα μέρη του καρπού αν και θεωρούνται απόβλητα τελικά περιέχουν ακόμα υψηλότερες ποσότητες θρεπτικά πολύτιμων και βιολογικά ενεργών συστατικών σε σύγκριση με τα εδώδιμα φρούτα, γεγονός που τους προσδίδει σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον. Στα πλαίσια της πτυχιακής μας εργασίας, πραγματοποιήθηκε πιλοτική μελέτη στην εταιρία «Askofruit–Ασκοξυλάκης Αντ.Εμμανουήλ» όπου παρακολουθήσαμε την παραγωγική διαδικασία χυμοποίησης του ροδιού, ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και συζητήσαμε με τους υπεύθυνους για θέματα βελτιστοποίησης και αξιοποίησης των παραπροϊόντων ροδιού. Έπειτα από μελέτη των διαδικασιών και των παραγώμενων παραπροιόντων ροδιού προχωρήσαμε στην πιλοτική παραγωγή δύο καινοτόμων προϊόντων με βάση τα παραπροϊόντα.Συγκεκριμένα,μας δημιουργήθηκε η ιδεά για ένα προϊόν που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τα απόβλητα του ροδιού (κατακάθι και πούλπα), ένα συμπλήρωμα διατροφής ροδιού με την κατανάλωση του οποίου ο άνθρωπος θα λάμβανε μεγάλο ποσοστό των αντιοξειδωτικών που προέρχονται από το ρόδι. Επίσης, μια άλλη ιδέα ήταν να αξιοποιήσουμε το πέλετ (προκύπτει από το κουκούτσι του ροδιού) και να φτιάξουμε λιχουδιές για σκύλους εισάγοντας αυτό το παραπροϊόν που προκύπτει στην βιομηχανία. Τέλος, προτείναμε δυο εύκολες παρασκευές αξιοποιώντας τον φλοιό του ροδιού, χωρίς να χρειάζεται βιομηχανικός εξοπλισμός. Οι παρασκευές αυτές είναι 100% βιολογική κρέμα επούλωσης πληγών και 100% βιολογικό αντηλιακό.Η αξία της μελέτης αυτής έγκειται στην σημασία των αποβλήτων ροδιού τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να αξιοποιηθούν και να μετατραπούν σε ωφέλιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Pomegranate industry (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2007004537)
Pomegranate (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85104756)

Βιομηχανία χυμοποίησης ροδιού
Βιοδραστικά συστατικά
Αξιοποίηση παραπροϊόντων ροδιού
Pomegranate juicing industry
Bioactive ingredients
Exploration of pomegranate by-products

Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Σχολή Περιβάλλοντος - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
aegean

Default License




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.