Χωροχρονική μεταβολή του όζοντος σε σταθμούς υποβάθρου της Κύπρου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Χωροχρονική μεταβολή του όζοντος σε σταθμούς υποβάθρου της Κύπρου (EL)

Αγαθοκλέους, Στέφανος

aegean

Στη συγκεκριμένη διπλωματική, γίνεται μελέτη της xωροχρονικής μεταβολής του όζοντος σε 5 σταθμούς υποβάθρου της Κύπρου (Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, Κάβο Γκρέκο, Ίνεια, Σταυροβούνι, Τρόοδος), καθώς και εκτίμηση της φυτοτοξικότητάς του (AOT40). Τρία έτη (2014-2016) συνεχών συγκεντρώσεων όζοντος στους σταθμούς υποβάθρου Αγίας Μαρίνας (υψόμετρο: 532 m), Κάβο Γκρέκο (23 m), Ίνειας (672 m), Σταυροβουνίου (650 m) και Τροόδους (1819 m) μαζί με μια σειρά μετεωρολογικών παραμέτρων έχουν αναλυθεί σε ετήσια και ημερήσια βάση. Οι παρατηρήσεις δείχνουν την παρουσία μέγιστων συγκεντρώσεων όζοντος το καλοκαίρι (175.6 ± 16.2 μg/m3) και ελάχιστων τον χειμώνα (12.9 ± 14 6 μg/m3) και μια σχετικά μικρή αύξηση της συγκέντρωσης του όζοντος τα μεσημέρια. Για να εκτιμηθεί η χωρική μεταβλητότητα στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες μετρήσεις κατά την περίοδο 2014-2016 στην Ίνια, στο Σταυροβούνι και στο Κάβο Γκρέκο, τρεις απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές παρακολούθησης που βρίσκονται δυτικά, κεντρικά και ανατολικά του νησιού, αντίστοιχα, καθώς και στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου (κοινότητα της Λευκωσίας) και στο Τρόοδος. Η παρούσα μελέτη τεκμηριώνει ότι το όζον είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Κύπρο, με τα επίπεδα όζοντος να ξεπερνούν κατά πολύ τα «επιτρεπτά όρια ασφαλείας» που έχουν θεσπιστεί τόσο από την Ε.Ε. όσο και από διεθνείς ρυθμιστικούς οργανισμούς. Ως εκ τούτου, πρέπει να παρθούν πολιτικές έτσι ώστε να μειωθούν οι συγκεντρώσεις του τροποσφαιρικού όζοντος.

bachelorThesis

όζον (EL)
Κύπρος (EL)
χωροχρονική μεταβολή (EL)


2019


2020-03-27T14:10:35Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.