Η σχέση μεταξύ υλικών και άυλων επενδύσεων στην εποχή της χρηματιστικοποίησης: οι μη-χρηματοοικονομικές κεφαλαιουχικές εταιρείες των ΗΠΑ κατά την περίοδο 2000-2017

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η σχέση μεταξύ υλικών και άυλων επενδύσεων στην εποχή της χρηματιστικοποίησης: οι μη-χρηματοοικονομικές κεφαλαιουχικές εταιρείες των ΗΠΑ κατά την περίοδο 2000-2017 (EL)

Φωτακοπούλου, Μαρία Λαμπρινή

aegean

Τις τελευταίες δεκαετίες η εμφάνιση της χρηματιστικοποίησης (financialisation) έχει ευνοήσει την επέκταση των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και την ευρεία χρήση των χρηματοπιστωτικών μέσων, προκαλώντας σημαντικές αλλαγές στην οικονομική ζωή και ειδικότερα στην επενδυτική συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Ειδικά όσον αφορά τις ΗΠΑ, κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί μια αξιοσημείωτη μείωση των επενδύσεων σε φυσικό (υλικό) κεφάλαιο όπως επίσης, και μία μεταστροφή των επιχειρήσεων προς τα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία. Ως εκ τούτου από τη δεκαετία του 1980 προέκυψε μία πρωτοφανής απόκλιση: οι υλικές επενδύσεις έπαψαν να κινούνται παράλληλα με τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αυτή η παράδοξη σχέση υψηλών κερδών και χαμηλών επενδυτικών δαπανών αποτέλεσε για πολλούς, απόρροια της χρηματιστικοποίησης. Η παρούσα εργασία ασχολείται με το παράδοξο των επενδύσεων – κερδών (the investment-profit paradox) και εξετάζει μια εναλλακτική ερμηνεία, η οποία υποστηρίζει ότι η αύξηση των επενδύσεων σε άυλα περιουσιακά στοιχεία (intangible assets) όπως οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη, οργανωτικό κεφάλαιο κ.ά., έχει προκαλέσει τη μείωση των πραγματικών επενδύσεων και τη ταυτόχρονη αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Η εργασία αυτή επικεντρώνεται στις μη χρηματοπιστωτικές κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις (Non-Financial Corporations) των ΗΠΑ για την περίοδο 2000-2017. Η εμπειρική διερεύνηση βασίζεται στις οικονομετρικές μεθόδους των panel data. Πραγματοποιούμε παλινδρομήσεις με ανεξάρτητη μεταβλητή τις επενδύσεις σε άυλο κεφάλαιο και εξάγουμε μία αρνητική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των άυλων επενδύσεων και των κεφαλαιακών δαπανών. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης σχετίζεται με τα άυλα κεφάλαια, όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία μας. Στη συνέχεια, πραγματοποιούμε μία παλινδρόμηση για τις από κοινού επιδράσεις των άυλων επενδύσεων και της χρηματιστικοποίησης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις δύο μεταβλητές που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Τέλος, εισάγουμε μία εναλλακτική μεταβλητή που αντιπροσωπεύει το άυλο κεφάλαιο, ως ποσοστό των Γ&ΔΕ (S&GA) και της Ε&Α. Ωστόσο, η σχέση που προκύπτει δεν είναι στατιστικά σημαντική.

bachelorThesis

profits (EL)
financialisation (EL)
χρηματιστικοποίηση (EL)
investment (EL)
επενδύσεις (EL)
κέρδη (EL)


2019-02


2020-04-14T12:14:16Z

Χίος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.