Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού ζύθου στην Ελλάδα: μια εμπειρική διερεύνηση
(EL)
Χασιωτη, Αθηνά
aegean
The aim of this project is to present beer tourism as a distinctive type of tourism. In order
to achieve this goal, beer tourism is analyzed primarily at an international level through
research of the relevant literature. A huge number of beer festivals which take place all
around the world points to the assertion that beer tourism is a fast-growing market
internationally. The main types of tourism are presented in order to establish beer tourism
as a separate discipline and to show the network of its relations with other types of
tourism. Qualitative research on the microbreweries of the Cretan island, conducted
through interviews with the producers, follows. From this research a number of
conclusions can be drawn along with some propositions to ameliorate the current
situation. In summary, the case of Crete makes evident that despite the willingness of
the local community, some legislative measures along with initiatives from the producers
should be considered in order to advance in the globally fast-growing field of beer
tourism.
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό ζύθου ευρύτερα
και ειδικότερα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την Κρήτη. Αρχικά, γίνεται
παρουσίαση των διαφόρων ειδών τουρισμού με σκοπό να διαφανούν τα βασικά
χαρακτηριστικά του τουρισμού ζύθου και οι σχέσεις του με τους υπόλοιπους
τουριστικούς κλάδους. Στη συνέχεια περιγράφεται η κατάσταση αυτού τουριστικού
είδους διεθνώς μέσα από την παράθεση των σχετικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν
χώρα ανά τον κόσμο. Ακολουθούν τα αποτελέσματα της ποιοτικής έρευνας που
διενεργήθηκε σε μικροζυθοποιεία της Κρήτης και η εξαγωγή συμπερασμάτων τόσο μέσα
από την έρευνα αυτή όσο και γενικότερα από την ανασκόπηση της διεθνούς
βιβλιογραφίας. Συνοψίζοντας, ο τουρισμός ζύθου αποτελεί έναν ταχύτατα
αναπτυσσόμενο τουριστικό κλάδο παγκοσμίως. Στην περίπτωση της Κρήτης χρειάζεται
να ληφθούν θεσμικά μέτρα και να παρθούν πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, καθώς
υπάρχουν ήδη οι βάσεις και η διάθεση για την μελλοντική ανάπτυξη αυτού του είδους
τουρισμού.