Πώς οι μαθητές του γυμνασίου αντιλαμβάνονται την προσφυγική κρίση του σήμερα;

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Πώς οι μαθητές του γυμνασίου αντιλαμβάνονται την προσφυγική κρίση του σήμερα; (EL)

Μανουσουδάκη, Γεωργία

aegean

Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα παιδιά του γυμνασίου την προσφυγική κρίση του σήμερα. Επιχειρεί να ανιχνεύσει, με τη βοήθεια της έρευνας, τις ιδέες των μαθητών σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ταυτόχρονα προσπαθεί να αναδείξει τους σημαντικότερους παράγοντες που συντέλεσαν στις ιδέες αυτές. Για την πραγματοποίηση της υλοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με ερωτηματολόγιο 32 ερωτήσεων (δημογραφικά στοιχεία, γνώσεις για το θέμα μεταναστών και προσφύγων, στάσεις απέναντι στους πρόσφυγες) με δείγμα ογδόντα τέσσερις μαθητές Γυμνασίου, δεκατεσσάρων και δεκαπέντε ετών από σχολεία των περιοχών της Μυτιλήνης της Λέσβου και της Καισαριανής της Αττικής. Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασία έδειξαν ότι τα παιδιά γνωρίζουν την έννοια του μετανάστη και του πρόσφυγα, αλλά υστερούν στην έννοια του αιτούντος ασύλου και των hotspots. Γενικά, υπάρχει, όπως φαίνεται, καλή γνώση στοιχείων για τη προσφυγική κρίση σε μεγάλο μέρος του δείγματος. Επίσης, οι μαθητές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες πολλών προσφύγων και μεταναστών, αλλά υποστηρίζουν ότι πρέπει να τους παρέχονται οι βασικές ανάγκες τους (φαγητό, στέγη, περίθαλψη) και αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Ενώ παράλληλα, αναγνωρίζοντας την εκπαίδευση ως βασική ανάγκη έχουν θετική στάση απέναντι στην ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα σχολεία.

bachelorThesis

μετανάστευση (EN)
immigration (EN)
προσφυγική κρίση (EN)
μαθητές (EN)
refugee crisis (EN)


2018-02-20


2022-02-01T14:06:52Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.