Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Οι Μικροί Ακτομηχανικοί"

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Οι Μικροί Ακτομηχανικοί" (EL)

Σταματίου, Παναγιώτα

aegean

Η παράκτια διάβρωση εντείνεται τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στην παράκτια ζώνη. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών στα προβλήματα του παράκτιου περιβάλλοντος και στόχους τη μετάδοση γνώσεων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων ικανοτήτων αξιολόγησης της επικρατούσας κατάστασης και λήψης αποφάσεων υλοποιήθηκε ολοκληρωμένη εκπαιδευτική παρέμβαση στο πλαίσιο Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) σε μαθητές ηλικίας 10-12 ετών. Δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό, που αποτελείται από πέντε ενότητες: (α) ενημερωτικό υλικό για τον δάσκαλο, (β) κατασκευές οργάνων στην τάξη για τη συλλογή δεδομένων, (γ) φύλλα εργασίας πεδίου για τους μαθητές, (δ) φύλλα επεξεργασίας των δεδομένων στο πεδίο & στην τάξη (ε) αξιολόγηση του προγράμματος από τους μαθητές. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε δείγμα 47 μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Καλλονής και Μεσότοπου της Λέσβου το σχολικό έτος 2015-16. Η επεξεργασία της πληροφορίας έδειξε ότι οι μαθητές είναι ενημερωμένοι για τα συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προβλήματα σε ικανοποιητικό βαθμό από την υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. Τα παιδιά συμμετέχοντας στην εκπαιδευτική διαδικασία ήρθαν σε επαφή με τον όρο "διάβρωση" και κατά την έρευνα τους στο πεδίο μελέτης το 60% των μαθητών παρατήρησαν φαινόμενα διάβρωσης. Αξιοσημείωτο είναι, ότι πάνω από το 90% θα επαναλάμβαναν τη διαδικασία. Γίνεται αντιληπτό, ότι τα παιδιά προτιμούν να συμμετέχουν ενεργά στην απόκτηση της γνώσης και με τη μελέτη πεδίου να προχωρούν στην ανάλυση, σύνθεση και αξιολόγηση της κατάστασης προκειμένου να φτάσουν στη δημιουργία προτάσεων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

bachelorThesis

παράκτια διάβρωση (EL)
περιβαλλοντική εκπαίδευση (EL)


2019-02-19


2022-05-11T13:15:47Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.