Εποχικές κάθετες κατανομές οργανικών βιοδεικτών (αλειφατικοί υδρογονάνθρακες, στεροειδείς αλκοόλες) στο αιωρούμενο σωματιδιακό υλικό του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Εποχικές κάθετες κατανομές οργανικών βιοδεικτών (αλειφατικοί υδρογονάνθρακες, στεροειδείς αλκοόλες) στο αιωρούμενο σωματιδιακό υλικό του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους (EL)

Χρηστίδη, Αναστασία

aegean

Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτέλεσε η μελέτη των εποχικών κάθετων κατανομών οργανικών βιοδεικτών (αλειφατικοί υδρογονάνθρακες, στεροειδείς αλκοόλες) στο αιωρούμενο σωματιδιακό υλικό επιλεγμένων σταθμών στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Σκοπό της εργασίας αποτελεί η διερεύνηση των πηγών της σωματιδιακής οργανικής ύλης σε εποχική βάση και η μελέτη των διεργασιών αποδόμησής της στη στήλη του νερού. Ο ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός των οργανικών βιοδεικτών στα δείγματα που συλλέχθηκαν πραγματοποιήθηκε με αέρια χρωματογραφία–φασματοσκοπία μάζας (GC–MS). Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τον προσδιορισμό των αλειφατικών υδρογονανθράκων στο αιωρούμενο σωματιδιακό υλικό υποδεικνύουν έντονη πετρελαϊκή παρουσία και σε ορισμένες περιπτώσεις από προϊόντα που δεν έχουν αποδομηθεί εκτενώς. Επιπλέον, η ανίχνευση διαφόρων στεροειδών αλκοολών υπέδειξαν τις βιογενείς πηγές προέλευσης (θαλάσσιες ή χερσαίες) της σωματιδιακής οργανικής ύλης. Συμπερασματικά, οι στεροειδείς αλκοόλες που ανιχνεύθηκαν προέρχονται από ζωοπλαγκτόν (χοληστερόλη), διάτομα, κοκκολιθοφόρα ή πρυμνεσιόφυτα (μπρασσικαστερόλη), χερσογενές υλικό (σιτοστερόλη) και δινομαστιγωτά (δινοστερόλη). Σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίσθηκαν η C-30 κετόλη και η C-30 διόλη που υποδεικνύουν προέλευση από ευστιγματοφύκη.

bachelorThesis

στεροειδείς αλκοόλες (EL)
αλειφατικοί υδρογονάνθρακες (EL)
οργανικοί βιοδείκτες (EL)


2019-02-19


2022-05-11T13:16:09Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.