Σύγχρονες διεργασίες ιζηματογένεσης μεταξύ Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Σύγχρονες διεργασίες ιζηματογένεσης μεταξύ Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης (EL)

Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος

aegean

Η παρούσα εργασία μελετά τις σύγχρονες διεργασίες ιζηματογένεσης κατά μήκος μιας στενής ζώνης έρευνας μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, όπου συλλέχθηκαν υψηλής ανάλυσης ψηφιακά γεωφυσικά δεδομένα και μια σειρά πυρήνων ιζήματος μικρού μήκους. Το ανάγλυφο της περιοχής είναι εξαιρετικά ήπιο με κλίσεις μικρότερες από 7% και βάθη που δεν ξεπερνούν τα 80m. Από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων διακρίθηκαν 4 κύριοι ακουστικοί τύποι, οι οποίοι ταυτίστηκαν σε πολύ καλό βαθμό με τα αποτελέσματα της πυρηνοληψίας, καθώς και τρεις σεισμικές ακολουθίες που αντιστοιχούν (από κάτω προς τα πάνω) στη διαβρωσιγενή επιφάνεια Ολοκαίνου-Πλειστοκαίνου, σε επικλυσιγενείς αποθέσεις και σε σύγχρονα ημιπελαγικά ιζήματα που αποτέθηκαν κατά τη διάρκεια σταθεροποίησης της στάθμης της θάλασσας. Θαμμένες μεμονωμένες κοίτες καθώς και κανάλια ή/και συστήματα καναλιών, θαμμένα ρήγματα, επιφανειακές και υποεπιφανειακές περιοχές διάβρωσης είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την υποθαλάσσια γεωμορφολογία της περιοχής έρευνας. Από την οπτική παρατήρηση των πυρήνων ιζήματος διακρίθηκαν τέσσερεις λιθοφάσεις, από τις οποίες η μαλακή ιλύς, η αμμούχος ιλύς και η ιλυούχος άμμος αποδόθηκαν σε διεργασίες ημιπελαγικής ιζηματογένεσης με σημαντική συνεισφορά χερσογενών ιζημάτων πλησίον των ακτών, ενώ η πιο συμπαγής ιλύς σε χερσογενείς αποθέσεις από το πλούσιο υδρογραφικό σύστημα της περιοχής. Λόγω του ότι κατά την τελευταία παγετώδη περίοδο η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε χέρσο που διατέμνονταν από πλήθος καναλιών, η επακόλουθη απότομη αύξηση της στάθμης της θάλασσας οδήγησε στη συνδυαστική απόθεση ημιπελαγικής καθώς και ποτάμιας προέλευσης ιζημάτων. Το πολύ μικρό πάχος σύγχρονων ιζημάτων, τοπικά, δηλώνει τη δράση ρευμάτων βυθού, ή την αλληλεπίδραση του πυθμένα με εσωτερικά κύματα ή/και την επίδραση της τεκτονικής ανύψωσης που αναφέρεται για την ευρύτερη περιοχή, όπως διαπιστώθηκε από την ύπαρξη κανονικών ρηγμάτων, ορισμένα εκ των οποίων είναι συνιζηματογενούς χαρακτήρα. Η περαιτέρω έρευνα της ευρύτερης περιοχής με το ίδιο μεθοδολογικό σχήμα, όπως και η διεξοδική ανάλυση των πυρήνων που συλλέχθηκαν αναμένεται να κάνουν περισσότερο κατανοητή την παλαιογεωγραφία του ΒΑ-ικού περιθωρίου του Αιγαίου και την εξέλιξη της μεταβολής της στάθμης της θάλασσας από την τελευταία παγετώδη περίοδο μέχρι και σήμερα.

bachelorThesis

σεισμικά (EL)
ακουστικοί τύποι (EL)
γεωλογικό προφίλ (EL)


2014-07-10


2022-05-11T13:17:54Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.