Spatial distribution, abundance and habitat use of the endemic Mediterranean fan mussel Pinna nobilis in the Gera Gulf, Lesvos (Greece): comparison of design-based and model-based approaches

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository Hellanicus
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share





Spatial distribution, abundance and habitat use of the endemic Mediterranean fan mussel Pinna nobilis in the Gera Gulf, Lesvos (Greece): comparison of design-based and model-based approaches (EN)

Παπαδόπουλος, Βασίλειος
Τσατίρης, Αλέξανδρος

aegean

Ο κόλπος της Γέρας αποτελεί κομμάτι του δικτύου Natura 2000 και ένας πολύ σημαντικό λόγος για αυτό είναι η πολύ μεγάλη υποθαλάσσια βιοποικιλότητα που διαθέτει. Στην παρούσα εργασία έγινε δειγματοληψία του δίθυρου μαλακίου Pinna nobilis για να εκτιμηθεί η αφθονία και η ποικιλότητα του συγκεκριμένου είδους το οποίο μεταξύ των προστατευόμενων ενδημικών ειδών της Μεσογείου. Το μέγεθος του κόλπου είναι περίπου 40km2. Έγιναν συνολικά 18 δειγματοληψίες εκ των οποίων οι 15 έγιναν κοντά στην ακτή με τα σημεία να επιλέγονται τυχαία ενώ οι τρείς έγιναν προς το κέντρο του κόλπου.Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αναλύθηκαν με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις ώστε να γίνει η εκτίμηση της πληθυσμιακής πυκνότητας και αφθονίας στον κόλπο της Γέρας και να εκτιμηθεί η χωρική κατανομή του είδους και η προτίμηση σε συγκεκριμένο τύπο οικοτόπου. Για το σκοπό αυτό έγινε χαρτογραφική αποτύπωση της βαθυμετρίας και των βασικών τύπων οικοτόπων εντός του κόλπου. Η δειγματοληψία έδειξε ότι τα περισσότερα άτομα του είδους βρίσκονταν σε περιοχές με λιβάδια του υποθαλάσσιου φανερόγαμου Posidonia oceanica.Η παρούσα εργασία κατέχει τον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο αριθμό του είδους στα Ελληνικά ύδατα κάτι που αυξάνει την ανάγκη για προστασία του κόλπου και επανεξέταση της αφθονίας και της ποικιλότητας τα επόμενα χρόνια ώστε να διαπιστωθεί τυχόν αυξομείωση στον αριθμό.

bachelorThesis

αφθονία (EN)
habitat (EN)
κόλπος Γέρας (EN)
abundance (EN)
Πίνα (EN)
Pinna Nobilis (EN)


2017-05


2023-01-18T10:27:22Z

Μυτιλήνη




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)