Η σφαγή των Καλαβρύτων: ιστορία και μνήμη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η σφαγή των Καλαβρύτων: ιστορία και μνήμη (EL)

Μπιλιανού, Μαρία

aegean

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι για τα γερμανικά αντίποινα στα Καλάβρυτα, αλλά και τι πραγματικά συνέβη τη θλιβερή εκείνη ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου αναφορικά με την τύχη των παιδιών και των γυναικών που είχαν κλειστεί στο σχολείο; Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει η παρούσα πτυχιακή εργασία. Πρόκειται για μια ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που σημάδεψε ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό και η οποία θέτει στο επίκεντρο τη φωνή και τις αφηγήσεις των επιζώντων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και επομένως είναι μια ιστορία η οποία θα ειπωθεί βάσει δικών τους εμπειριών. Η μελέτη χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας και βασίζεται σε συνεντεύξεις ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ του 1930 και 1938 και οι οποίοι ήταν μάρτυρες της σφαγής των Καλαβρύτων. Η μελέτη εξετάζει επίσης τους λόγους για τους οποίους οι πρωταγωνιστές-γυναίκες αυτού του δράματος περιθωριοποιήθηκαν από το ιστορικό αφήγημα. Η εργασία αυτή φωτίζει το σπουδαίο ρόλο των γυναικών που ερευνάται και ελέγχει την απουσία τους από την ιστορία. Τέλος, η έρευνα ολοκληρώνεται με την ανάλυση της τραυματικής μνήμης, επικεντρώνοντας, στο πώς διαμορφώνεται η συλλογική μνήμη, αλλά και με ποιον τρόπο εδραιώνεται η διαιρεμένη μνήμη στις συνειδήσεις των Καλαβρυτινών. Οι άνθρωποι στη ρευστή καθημερινότητα επιδιώκουν την συγκρότηση συλλογικών ταυτοτήτων μέσω της διαδικασίας της μνημόνευσης. Στις μαρτυρίες που συνέλεξα οι συνεντευξιαζόμενοι/συνεντευξιαζόμενες εξακολουθούν να υποστηρίζουν δραστήριες κοινότητες μνήμης.

bachelorThesis

συλλογική μνήμη (EL)
women heroism (EL)
παιδική ηλικία (EL)
divided memory (EL)
ολοκαύτωμα (EL)
massacres (EL)


2022-03-01


2023-02-24T08:40:53Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.