Πρόταση σχεδιασμού διαδικτυακής εικονικής έκθεσης για την τοπική πολιτιστική κληρονομιά: η παράδοση της σαπωνοποιίας στη Λέσβο από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2005 (EL)

Πρόταση σχεδιασμού διαδικτυακής εικονικής έκθεσης για την τοπική πολιτιστική κληρονομιά: η παράδοση της σαπωνοποιίας στη Λέσβο από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα (EL)

Η παρούσα εφαρμογή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μεταπτυχιακής εργασίας στο Μ.Δ.Ε. Πολιτισμική Πληροφορική του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και αφορά τη σαπωνοποιία στη Λέσβο. Με τον όρο Πολιτιστική κληρονομιά νοείται το σύνολο των πολιτιστικών αγαθών που αναφέρονται σε έναν τόπο, περιέχει δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που απαρτίζουν την ιστορική μνήμη του λαού ή της κοινωνίας των ανθρώπων που την κατοικούν, οτιδήποτε δημιουργήθηκε στο παρελθόν και σχετίζεται με την ιστορική του διαδρομή. Η πολιτιστική κληρονομιά διακρίνεται στην υλική, στην οποία ανήκουν όλα τα υλικά αντικείμενα που δημιούργησε ο άνθρωπος στο παρελθόν και στην άυλη στην οποία ανήκουν όλα τα πνευματικά δημιουργήματά του. Η υλική πολιτιστική κληρονομιά χωρίζεται επίσης σε δύο άλλες κατηγορίες: Την κινητή, η οποία αποτελείται από υλικά πολιτιστικά αγαθά που μετά την δημιουργία τους μπορούν να μετακινηθούν όπως εργαλεία, όπλα , μηχανές και μηχανήματα του παρελθόντος, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, έπιπλα, αγγεία, επιστημονικές συλλογές και άλλα. Την ακίνητη, η οποία αποτελείται από τα υλικά πολιτιστικά αγαθά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το έδαφος ή αποτελούν αναπόσπαστα μέρη κτηρίων και περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά μνημεία και κτήρια ιστορικού ή καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, αρχαιολογικούς χώρους και ανασκαφές ιστορικές πόλεις και τόπους ιστορικής μνήμης και άλλα.

Σαπωνοποιία (EL)
Πολιτιστική κληρονομιά (EL)
Dissertations (EL)
Cultural heritage (EL)
Πτυχιακές εργασίες (EL)
Soap industry (EL)


2005


2015-10-05T07:25:39Z

Λέσβος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.