Συλλογικές αναπαραστάσεις της προσφυγικής ταυτότητας στα παιδιά των Ελληνοκύπριων προσφύγων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2003 (EL)

Συλλογικές αναπαραστάσεις της προσφυγικής ταυτότητας στα παιδιά των Ελληνοκύπριων προσφύγων (EL)

Παπαπέτρου, Μαρία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. (EL)

Γενικότερος στόχος της παρούσας έρευνας αποτελεί η διερεύνηση της ταυτότητας των παιδιών των προσφύγων στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε προτού επιτρέψει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, την ελεύθερη διακίνηση των Ελληνωκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εντός των ορίων του νησιού. Αυτό παραπέμπει στο γεγονός ότι δεν έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία στα παιδιά των προσφύγων να επισκεφθούν τα σπίτια των γονιών τους, που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές. Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώνεται, στην διερεύνηση της πιθανής ύπαρξης προσφυγικής συνείδησης, όσον αφορά τα παιδιά των προσφύγων, ή της πιθανής κατηγοριοποίησης τους στην ομάδα των μη προσφύγων. Η προσφυγική συνείδηση, αφορά μια κοινή κοινωνική ταυτότητα που έχουν τα παιδιά των προσφύγων, ως μέλη μιας κοινωνικής ομάδας που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Τέτοια χαρακτηριστικά αφορούν, κατά πρώτο λόγω, τη συλλογική μνήμη, τόσο για την ζωή και τις εμπειρίες των γονιών τους στα κατεχόμενα, όσο και για την μετέπειτα προσφυγοποίηση τους και κατά δεύτερο λόγω, το αίσθημα της αδικίας που βιώνουν εξαιτίας της καταπάτησης των δικαιωμάτων τους (Ευδόκας, κ.α., 1976:84-89). Στην περίπτωση που καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει προσφυγική συνείδηση, τότε οδηγούμαστε στο επόμενο στόχο της έρευνας που είναι, η διερεύνηση των συνθηκών μέσα από τις οποίες δημιουργήθηκε η προσφυγική ταυτότητα στα παιδιά των προσφύγων, καθώς επίσης και των τρόπων διαχείρισης της ταυτότητας αυτής. Επιπρόσθετα ο στόχος μου είναι να μάθω κατά πόσο οι στάσεις και οι αντιλήψεις των παιδιών των προσφύγων διαφέρουν, γεγονός που ίσως με οδηγήσει στην δημιουργία υποκατηγοριών, της γενικής κατηγορίας «πρόσφυγες δεύτερης γενιάς».

bachelorThesis


2003


2015-11-17T10:28:26Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.