Διασυνοριακός-καταναλωτικός τουρισμός: παράδειγμα Μυτιλήνης-Αϊβαλί: εικόνες και αντιλήψεις για τον εαυτό και τον άλλο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2004 (EL)

Διασυνοριακός-καταναλωτικός τουρισμός: παράδειγμα Μυτιλήνης-Αϊβαλί: εικόνες και αντιλήψεις για τον εαυτό και τον άλλο (EL)

Καρύπης, Κωνσταντίνος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. (EL)

Ο διασυνοριακός τουρισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία. Στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία, παρατηρείται έντονη κινητικότητα από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γείτονες χώρες. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας που επισκέπτονται τη Βουλγαρία και την Π.Γ.Δ.Μ. Μια ιδιαίτερη περίπτωση στα πλαίσια αυτού του φαινομένου αποτελεί ο διασυνοριακός τουρισμός από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς τα τουρκικά παράλια κυρίως για καταναλωτικούς λόγους. Το ιδιάζον στοιχείο στην περίπτωση του διασυνοριακού καταναλωτικού τουρισμού προς την Τουρκία είναι ότι οι σχέσεις των δύο λαών ήταν και είναι τεταμένες. Προκαταλήψεις εκατέρωθεν είναι ευρύτατα διαδεδομένες. Η αρνητική νοοτροπία των Ελλήνων οφείλεται κυρίως στο ότι γαλουχούνται σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους ωθεί στην ανάπτυξη της αντίληψης, η οποία τους υπαγορεύει πως "ο ΑΛΛΟΣ (δηλαδή Τούρκος) είναι ο προαιώνιος εχθρός". Η αρνητική όμως αυτή στάση των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους έρχεται σε αντίφαση με το φαινόμενο του διασυνοριακού τουρισμού. Η εργασία αυτή θα προσπαθήσει να ερευνήσει αυτή την αντίφαση, δίνοντας έμφαση στο πως βλέπουν, χαρακτηρίζουν και προσλαμβάνουν οι Έλληνες τους Τούρκους ως "ΑΛΛΟΥΣ" στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης. Ένας από τους σκοπούς αυτής της εργασίας είναι να μελετήσει το πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών, τη διαδικασία του παζαρέματος και να εξετάσει τα υπάρχοντα στερεότυπα.

bachelorThesis


2004


2015-11-17T10:28:27Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.