Ξένες οικιακές βοηθοί σε μία επαρχιακή πόλη: μετανάστευση, εργασία και φύλο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2005 (EL)

Ξένες οικιακές βοηθοί σε μία επαρχιακή πόλη: μετανάστευση, εργασία και φύλο (EL)

Ελευθεριάδου, Καλλιόπη

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. (EL)

Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να διερευνηθεί πως το φύλο, η μετανάστευση και ο οικιακός χώρος, με αναφορά στην οικιακή εργασία, αντιμετωπίζονται σήμερα από την ελληνική κοινωνία. Το ζήτημα αυτό θα διερευνηθεί μέσα από έρευνες που έχουν απασχολήσει διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως τις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, την Κοινωνιολογία, την Γεωγραφία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία. Επίσης, θα διερευνηθεί με αναφορά σε μίας περιορισμένης έκτασης επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μία επαρχιακή πόλη, την Καβάλα, και αφορούσε στην έμμισθη οικιακή εργασία, ως ασχολία που κατά κύριο λόγο απασχολεί μετανάστριες από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα προκλήθηκε από το γεγονός ότι στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία το θέμα της μετανάστευσης συζητείται, όχι μόνο από επιστήμονες και από τον κυρίαρχο δημόσιο λόγο, αλλά και από τον κάθε πολίτη της χώρας και αναφέρεται συνήθως ως «πρόβλημα». Το πώς όμως βλέπουν το γεγονός αυτό οι ίδιοι οι μετανάστες, είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος και για το λόγο αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μία τέτοια μελέτη. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη εργασία εξετάζει το ζήτημα της μετανάστευσης και της οικιακής εργασίας από την σκοπιά των ίδιων των μεταναστριών.

bachelorThesis

Women immigrants (EL)
μετανάστευση (EL)
κοινωνικό φύλο (EL)
Women domestics (EL)
οικιακή εργασία (EL)
εθνικότητα (EL)
ταυτότητα (EL)
Women alien labor (EL)


2005


2015-11-17T10:28:31Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.