Παραγοντικοί Σχεδιασμοί Πειραμάτων σε Δύο, Τρία και Μικτά Επίπεδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2006 (EL)

Παραγοντικοί Σχεδιασμοί Πειραμάτων σε Δύο, Τρία και Μικτά Επίπεδα (EL)

Τσάμη, Χαρίκλεια - Νικόλαος
Σουσούρη, Παρασκευή - Αντώνιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών. (EL)

Οι Παραγοντικοί Σχεδιασμοί Πειραμάτων και η ανάλυσή τους είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε πειραματιστή και αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στο χώρο της Στατιστικής. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα σε τέτοιου είδους πειράματα είναι η εκτίμηση του κατάλληλου μοντέλου που προσαρμόζεται στα δεδομένα. Οι παραγοντικοί σχεδιασμοί χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε πειράματα πολλών παραγόντων, όπου μελετάται η κοινή επίδραση των παραγόντων στην απόκριση. Ο αριθμός των εκτελέσεων που απαιτούνται για μία πλήρη επανάληψη ενός παραγοντικού σχεδιασμού αυξάνει πολύ γρήγορα όσο μεγαλώνει ο αριθμός των παραγόντων που έχουμε. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε τη δυνατότητα να εκτελέσουμε μόνο ένα κλάσμα του παραγοντικού σχεδιασμού και με αυτόν τον τρόπο προκύπτει ένας κλασματικός παραγοντικός σχεδιασμός. Οι πειραματιστές δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μία πλήρη επανάληψη ενός παραγοντικού σχεδιασμού σε ένα block, όπου block θεωρείται η διάρκεια μιας μέρας, ένα εργαστήριο κτλ. Μία μέθοδος σχεδιασμού η οποία χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ενός πλήρους παραγοντικού πειράματος σε blocks είναι η ανάμειξη. Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία προκύπτουν οι αναμειγμένοι παραγοντικοί σχεδιασμοί σε blocks.

bachelorThesis

Πειράματα (EL)
Fractional factorial designs (EL)
Παραγοντικοί σχεδιασμοί (EL)
Estimation models (EL)
Εκτίμηση μοντέλων (EL)
Factorial designs (EL)
Experiments (EL)
Analysis of variance (EL)
Ανάλυση Διακύμανσης (EL)
Κλασματικοί παραγοντικοί σχεδιασμοί (EL)


2006


2015-11-17T10:30:17Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.