Ανάπτυξη τομογραφικής γ-κάμερα υψηλής διακριτικής ικανότητας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Annual Symposium of the Hellenic Nuclear Physics Society  | ΕΚΤ eProceedings
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Ανάπτυξη τομογραφικής γ-κάμερα υψηλής διακριτικής ικανότητας (EL)
Ανάπτυξη τομογραφικής γ-κάμερα υψηλής διακριτικής ικανότητας (EN)

Νικήτα, Κ.
Στυλιαρης, Ε.
Στεφανής, Κ.
Παπανικόλας, Κ.
Βαρβαρήγου, Α.
Λούντος, Γ.
Αρχιμανδρίτης, Σ.
Γιοκαρης, Ν.
Ουζούνογλου, Ν.
Μαϊντάς, Δ.

1. Σκοπός. Τα συστήματα τομοσπινθηρογραφίας (SPECT) που χρησιμοποιούνται σήμερα βασίζονται στην αρχή λειτουργίας της κάμερας Anger και μπορούν να δώσουν δισδιάστατες ή τρισδιάστατες εικόνες, διακριτικής ικανότητας 4-8mm. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας περιγράφεται η ανάπτυξη ενός συστήματος τομοσπινθηρογραφίας, που βασίζεται στη χρήση ενός χωρικά ευαίσθητου φωτοπολλαπλασιαστή, με το οποίο επιτυγχάνεται χωρική διακριτική ικανότητα 2-3mm.2. Υλικά/Μέθοδοι. Η ανιχνευτική διάταξη αποτελείται από την γ-κάμερα, η οποία περιλαμβάνει: (α) έναν κατευθυντήρα παραλλήλων οπών διαμέτρου 1.1mm, (β) έναν κρύσταλλο Csl διαμέτρου 4.6cm, ο οποίος είναι διακριτοποιημένος σε τετραγωνικές κυψελίδες, (γ) ένα χωρικά ευαίσθητο φωτοπολλαπλασιαστή (Hamamatsu- R2486) και (δ) κυκλώματα προενίσχυσης των σημάτων του φωτοπολλαπλασιαστή. Τα αναλογικά σήματα ψηφιοποιούνται σε προγραμματιζόμενες ηλεκτρονικές μονάδες (CAMAC) και οδηγούνται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για επεξεργασία και ανακατασκευή δισδιάστατων εικόνων. Μία περιστρεφόμενη βάση ελεγχόμενη από τον Η/Υ επιτρέπει την περιστροφή του προς απεικόνιση αντικειμένου και τη λήψη προβολών υπό διάφορες γωνίες. Με χρήση υλοποιημένων αλγορίθμων λαμβάνονται τομογραφικές εικόνες και πραγματοποιείται τρισδιάστατη ανακατασκευή του αντικειμένου.3. Αποτελέσματα. Απεικόνιση ομοιωμάτων και τριχοειδών έδειξε ότι το σύστημα προσφέρει διακριτική ικανότητα <2mm σε οτπνθηρογραφική και <3mm σε τομογραφική λειτουργία. Συγκρητική απεικόνιση με κλινικά χρησιμοποιούμενα συστήματα έδειξαν την υπεροχή της παρουσιαζόμενης διάταξης, στην απεικόνιση οργάνων μικρών ζώων και εμφυτευμένων όγκων. Η τρισδιάστατη απεικόνιση έδωσε επιπλέον πληροφορίες σε σχέση με το σπινθηρογράφημα. Τέλος πραγματοποιήθηκαν δυναμικές μελέτες.4. Συμπεράσματα. Το αναπτυσσόμενο σύστημα τομοοτπνθηρογραφίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ραδιοβιολογικών μελετών σε μικρά ζώα και για την απεικόνιση μικρών ανθρωπίνων οργάνων. Ιδιαίτερη εφαρμογή αναμένεται στη μαστογραφία, όπου τόσο το μικρό μέγεθος του ανιχνευτή όσο και οι επιδόσεις του προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα συγκρητικά με τα εμπορικά διαθέσιμα συστήματα. (EL)
No abstract (available). (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Annual Symposium of the Hellenic Nuclear Physics Society

Ελληνική γλώσσα

2019-12-05


Hellenic Nuclear Physics Society (HNPS) (EN)

2654-0088
2654-007X
Annual Symposium of the Hellenic Nuclear Physics Society; Τόμ. 11 (2002): HNPS2000 and HNPS2002 (EL)
HNPS Advances in Nuclear Physics; Vol. 11 (2002): HNPS2000 and HNPS2002 (EN)

Πνευματική ιδιοκτησία (c) 2019 Γ. Λούντος, Κ. Νικήτα, Ν. Ουζούνογλου, Ν. Γιοκαρης, Κ. Παπανικόλας, Ε. Στυλιαρης, Α. Βαρβαρήγου, Σ. Αρχιμανδρίτης, Δ. Μαϊντάς, Κ. Στεφανής (EL)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.