Η διακίνηση των φαρμάκων κατά την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Περί Ιστορίας  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2022 (EL)

Η διακίνηση των φαρμάκων κατά την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο (EL)

Μητουλάκης, Δημήτρης

Κατά τη μεταβυζαντινή και νεότερη εποχή, οι Βενετοί αναδείχθηκαν αδιαφιλονίκητοι εμπορικοί μεσάζοντες ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και τη δυτική Ευρώπη διακινώντας τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων δρόγες και ποικίλες φαρμακευτικές πρώτες ύλες. Τον 16ο αιώνα, η Γαληνοτάτη κατείχε, αναμφίβολα, το μονοπώλιο της εμπορίας των φαρμάκων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Κατά την περίοδο αυτή, εξακολουθούσαν να επικρατούν στη θεραπευτική οι θεωρίες που είχαν διαμορφωθεί από τους μεγάλους γιατρούς της αρχαιότητας. Οι χρησιμοποιούμενες δρόγες, που χωρίζονταν, ανάλογα με τη σύστασή τους, σε φυτικές, ζωικές και ορυκτές, δεν απείχαν πολύ από εκείνες που χορηγούνταν στα αρχαία και μεσαιωνικά χρόνια και πολλές από αυτές συνέχιζαν να εισάγονται στην Ευρώπη από μακρινές περιοχές της Ασίας. Απέναντι στη Βενετία αναπτύσσονταν με αξιώσεις και άλλες εμπορικές πόλεις όπως η Γένοβα ή η Ραγούζα, ωστόσο οι Βενετοί διατήρησαν την εμπορική ισχύ τους μέχρι τον παραγκωνισμό τους από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Παράλληλα, στη νότια Βαλκανική καθοριστική υπήρξε και η συμβολή πολλών χριστιανών αλλά και εβραίων εμπόρων που δραστηριοποιούνταν, τότε, τόσο στα βενετικά λιμάνια όσο και στην οθωμανική επικράτεια. Σε τοπικό επίπεδο, εκείνοι που ασχολούνταν με την εμπορία των φαρμάκων ήταν οι λεγόμενοι σπετσέροι. Σε κάθε περίπτωση, οι Βενετοί έδειξαν ιδιαίτερη μέριμνα για θέματα που αφορούσαν στη δημόσια υγεία και τη διάθεση των φαρμάκων στις κτήσεις της Γαληνοτάτης. Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι τα πρώτα φαρμακεία στον ελλαδικό χώρο λειτούργησαν στις βενετοκρατούμενες περιοχές και ιδίως στο Ιόνιο. (EL)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)

δρόγες (EL)
εμπόριο φαρμάκων (EL)
ιστορία της θεραπευτικής (EL)
μεταβυζαντινή και νεότερη εποχή (EL)
σπετσέροι (EL)
Βενετοκρατία (EL)
Γαληνός (EL)
ιστορία των φαρμάκων, (EL)
Κέρκυρα (EL)
φυσικά φάρμακα (EL)
Ιπποκράτης (EL)
Κρήτη (EL)
Βενετία (EL)
φαρμακεία (EL)


Περί Ιστορίας

Ελληνική γλώσσα

2022-05-20


Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών / Ionian Society for Historical Studies (EN)

2654-198X
1107-1559
"Περί Ιστορίας"; Τόμ. 10 (2021): Περί Ιστορίας; 267-278 (EL)
Peri Istorias; Vol. 10 (2021): Περί Ιστορίας; 267-278 (EN)

Copyright (c) 2022 Ιστορικός, Διδάκτωρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας ΕΚΠΑ (EN)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.