Λειτουργική Ανάλυση της Γονιδιακής Έκφρασης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΛειτουργική Ανάλυση της Γονιδιακής Έκφρασης (EL)

Χουβαρδάς, Παναγιώτης (EL)
Νικολάου, Χριστόφορος (EL)
Chouvardas, Panagiotis (EN)
Nikolaou, Christoforos (EN)

Μπάγκος, Παντελεήμων (EL)
Κάλλιπος (EL)
Bagkos, Panteleimon (EN)
Kallipos (EN)

Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί φυσική συνέχεια του αμέσως προηγούμενου, παρουσιάζοντας την ανάλυση πειραμάτων γονιδιακής έκφρασης σε λειτουργικό επίπεδο. Οι βασικές βιολογικές έννοιες του συγκεκριμένου κεφαλαίου περιλαμβάνουν τις διαφόρων τύπων οργανώσεις σημασιολογικής πληροφορίας όπως οι βιολογικές οντολογίες και τα βιολογικά μονοπάτια. Επίκεντρο του κεφαλαίου θα είναι το πραγματικό βιολογικό πρόβλημα να προσδιοριστούν οι διαφορικά ρυθμιζόμενες βιολογικές λειτουργίες από ένα πείραμα γονιδιακής έκφρασης. Αφού εισαχθούν οι βασικές μαθηματικές έννοιες του εμπλουτισμού και των λόγων πιθανοτήτων (odds-ratios) θα περιγραφεί μεθοδολογικά η διαδικασία της λειτουργικής ανάλυσης μέσω της χρήσης της υπεργεωμετρικής κατανομής. Στη συνέχεια θα αναλυθούν οι σημαντικές έννοιες, τόσο για τη λειτουργική ανάλυση όσο και για τη μελέτη της γονιδιακής έκφρασης γενικότερα, του ελέγχου πολλαπλών υποθέσεων και τις σχετικές διορθώσεις των αποτελεσμάτων. Στο τελευταίο μέρος του κεφαλαίου θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες κατηγορίες υπολογιστικών μεθοδολογίων για τη λειτουργική ανάλυση της γονιδιακής έκφρασης. Στο τέλος του Κεφαλαίου θα πρέπει να μπορείτε: Να αποκομίσετε από το διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργίες ενός ή περισσοτέρων γονιδίων. Να προσδιορίσετε τις λειτουργίες εκείνες που είναι σημαντικότερες για ένα δεδομένο πείραμα μέσω της ανάλυσης των σχετικών επιπέδων έκφρασης των γονιδίων. Να αξιολογήσετε στατιστικά τα αποτελέσματα μιας λειτουργικής ανάλυσης διενεργώντας έλεγχο πολλαπλών υποθέσεων. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ (EL)
ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ (EL)
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ (EL)
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ (EL)
ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (EL)
Biostatistics (EN)
Algorithms (EN)
Computational Biology (EN)
Bioinformatics (EN)
Machine Learning (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.