Μεθοδολογικές επισημάνσεις: Η συσχέτιση των θεωρήσεων του τοπίου με την πολιτισμική, πολιτιστική και πολιτική συγκρότηση των κοινωνιών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΜεθοδολογικές επισημάνσεις: Η συσχέτιση των θεωρήσεων του τοπίου με την πολιτισμική, πολιτιστική και πολιτική συγκρότηση των κοινωνιών (EL)

Μωραΐτης, Κωνσταντίνος (EL)
Moraitis, Konstantinos (EN)

Χελιδώνη, Αικατερίνη (EL)
Κάλλιπος (EL)
Τουρνικιώτης, Παναγιώτης (EL)
Kallipos (EN)
Tournikiotis, Panagiotis (EN)
Chelidoni, Aikaterini (EN)

Οι θεωρήσεις για το τοπίο, στο εύρος της νεότερης Δυτικής ιστορίας, ακολουθούν κατά πόδας τη μεταβολή των θεωρήσεων για τον πολιτισμό. Αν ο Πολιτισμός–civilization και το επίθετο «πολιτιστικός», παραπέμπουν σε κοινωνίες αστικού χαρακτήρα με δυναμικό προσδιορισμό, σε «υψηλές» κοινωνικές εκφράσεις, στην οικονομική και παραγωγική αναπτυξιακή συγκρότηση, στην οργάνωση επιστημών, στις επίσημες τέχνες, τότε η θεώρηση του τοπίου σε μια πρώτη περίοδο της νεότερης ιστορίας, έως τον 18ο αιώνα, αναφέρεται με έμφαση στον κεντρικό «πολιτιστικό» έλεγχο. Από τα μέσα εντούτοις του 18ου αιώνα οι όροι μεταβάλλονται. Διαρκώς και περισσότερο οι Δυτικές κοινωνίες αποδίδουν αξία στη φυσική ποιότητα του τοπίου. Προβάλλουν τη φύση ως κεντρικό θέμα των ζωγραφικών παραστάσεων, επιχειρούν φυσικότροπες διαμορφώσεις τοπίου. Αποδίδουν, με την άνοδο του Ρομαντισμού, αυταξία στην αδιαμεσολάβητη φύση, ενώ αντίστοιχα στρέφονται με σεβασμό προς τις «πολιτισμικές» εκφράσεις που υποδεικνύει ο όρος culture. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΠΙΟΓΡΦΙΑ (EL)
ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ (EL)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (EL)
18ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (EL)
ΤΟΠΙΟ (EL)
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ (EL)
ΜΠΑΡΟΚ (EL)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ (EL)
Renaissance (EN)
Landscape (EN)
Landscape Painting (EN)
Romanticism (EN)
Greek Landscape (EN)
Landscape Architecture (EN)
Baroque (EN)
18th Century (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.