Η Ρομαντική απόδοση αυταξίας στη φύση και ο επαναπροσδιορισμός των αντιλήψεων για τον πολιτισμό

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΗ Ρομαντική απόδοση αυταξίας στη φύση και ο επαναπροσδιορισμός των αντιλήψεων για τον πολιτισμό (EL)

Μωραΐτης, Κωνσταντίνος (EL)
Moraitis, Konstantinos (EN)

Χελιδώνη, Αικατερίνη (EL)
Κάλλιπος (EL)
Τουρνικιώτης, Παναγιώτης (EL)
Kallipos (EN)
Tournikiotis, Panagiotis (EN)
Chelidoni, Aikaterini (EN)

Η ανάδυση του Ρομαντισμού συνδέεται με τη μεταβολή των απόψεων των Δυτικών κοινωνιών για τη φύση και τον πολιτισμό και συνακόλουθα για το τοπίο. Η φύση υποδεικνύεται πλέον ως συνθήκη που υπερβαίνει τα ανθρώπινα μεγέθη, επιβάλλοντας τον σεβασμό στην "υψηλή" της ποιότητα, υποβαθμίζοντας την κεντρική θέσμιση των πολιτιστικών πραγμάτων, στρέφοντας το ενδιαφέρον στην αποκεντρωμένη "κουλτούρα", τον λαικό πολιτισμό, την παράδοση - σε πολιτισμικές συνθήκες οι οποίες εκφύονται από το γηγενές τοπίο. Αυτή η στροφή στην υψηλή σημασία των φυσικών πραγμάτων και στην κεντρική αξία του πρωτογενούς, μη διαμορφωμένου ή αγροτικού τοπίου, συνδέεται με ανάλογες τάσεις της ζωγραφικής τοπιογραφίας, όπως και με την τάση της κηποτεχνίας και της αρχιτεκτονικής τοπίου για διαμορφώσεις περιορισμένης παρέμβασης. Αλλά συνδέεται επιπλέον με το ενδιαφέρον των αναπτυγμένων κοινωνιών για τη διείσδυση φυσικών στοιχείων στο εσωτερικό των μεγαλουπόλεων και τη διαμόρφωση αστικών πάρκων και 'πράσινων' αστικών δικτύων. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΠΙΟΓΡΦΙΑ (EL)
ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ (EL)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (EL)
18ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (EL)
ΤΟΠΙΟ (EL)
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ (EL)
ΜΠΑΡΟΚ (EL)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ (EL)
Renaissance (EN)
Landscape (EN)
Landscape Painting (EN)
Romanticism (EN)
Greek Landscape (EN)
Landscape Architecture (EN)
Baroque (EN)
18th Century (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.