Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΟ Μολιέρος και η κωμωδία (EL)

Αλτουβά, Αλεξία (EL)
Ταμπάκη, Άννα (EL)
Tampaki, Anna (EN)
Altouva, Alexia (EN)

Λαλαγιάννη, Βασιλική (EL)
Ντάφος, Βάιος (EL)
Κάλλιπος (EL)
Ntafos, Vaios (EN)
Kallipos (EN)
Lalagianni, Vasiliki (EN)

Στο κεφάλαιο αυτό θα αναφερθούμε στο πνεύμα και την ουσία του μολιερικού έργου σε σχέση με την κοινωνική ακινησία της εποχής, που χαρακτηρίζει τους δύο κορυφαίους δραματουργούς της Γαλλίας (Κορνέιγ και Ρακίνας) και ιδιαιτέρως στην όσμωση των διαφορετικών δραματουργικών παραδόσεων και την αποτύπωση των μεταλλάξεων της εποχής του. Θα σκιαγραφήσουμε την τυπολογία του έργου του και συγκεκριμένα την κωμωδία ηθών και την κωμωδία χαρακτήρα και τις οφειλές του τόσο στην λαϊκή Κομέντια όσο και στην erudita (λόγια). Θα αναλύσουμε τη δραματική θεωρία του περί κωμωδίας και κωμικού όπως διαρθρώθηκε μέσα από τους Προλόγους των έργων του (ψυχολογικός ρεαλισμός, απόδοση εκ του φυσικού) και στη συνέχεια θα αναδείξουμε το φαρσικό στοιχείο έτσι όπως αναφύεται στις κωμωδίες πλοκής/δράσης (φαρσοκωμωδίες) αλλά και στις μεγάλες κωμωδίες όπου λειτουργεί ως μέσο ψυχολογικών αποκαλύψεων και απεικόνιση της εμμονής. Το κεφάλαιο θα ολοκληρωθεί με αποσπάσματα από θεατρικά έργα και δραματολογική ανάλυση. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (EL)
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ (EL)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (EL)
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (EL)
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (EL)
History Of Theatre (EN)
Dramaturgy Analysis (EN)
European Theatre (EN)
Plays (EN)
Dramaturgy (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.