Γραμματειακά είδη: η πεζογραφία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΓραμματειακά είδη: η πεζογραφία (EL)

Αθήνη, Αναστασία (EL)
Ξούριας, Ιωάννης (EL)
Xourias, Ioannis (EN)
Athini, Anastasia (EN)

Αγγελάκος, Ιωάννης (EL)
Ταμπάκη, Άννα (EL)
Κάλλιπος (EL)
Αποστολή, Περσία (EL)
Kallipos (EN)
Tampaki, Anna (EN)
Angelakos, Ioannis (EN)
Apostoli, Persia (EN)

Παρουσίαση και ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της πεζογραφίας, πρωτότυπης και μεταφρασμένης, από τα "Φιλοθέου Πάρεργα", το πρώτο νεωτερικό μυθιστόρημα ώς τον κοραϊκό "Παπατρέχα". Η μετάφραση ως δίαυλος για τη διείσδυση νεωτερικών ειδών και τη διαμόρφωση του πεζού πλασματικού λόγου. Η "σχολή του Ρήγα" και οι πειραματισμοί της. Η κριτική του παρόντος μέσα από την πεζογραφία ("Ανώνυμος του 1789", "Απανθίσματα" των Μερσιέ και Δημητριάδη"). Το αρχαιόθεμο παιδαγωγικό ταξίδι και η ωρίμανση του αναγνώστη. Η πολλαπλή εξόρμηση για την ανάδειξη της αφηγηματικής πεζογραφίας: αρχαιοελληνικές μυθιστορίες, εξωτικό μυθιστόρημα, ειδύλλια, "φιλοσοφικά παραμύθια" κ.α. Η δοκιμιακή πεζογραφία και ο ριζοσπαστισμός ("Ελληνική Νομαρχία"). To γραμματολογικό υλικό συνοδεύεται από εκτενές ανθολόγιο κειμένων. Το κεφάλαιο είναι δομημένο σε ενότητες και η ύλη του μπορεί να διδαχτεί σε 3-5 τρίωρα μαθήματα, κατά την κρίση του διδάσκοντα και του ειδικότερου αντικειμένου σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του εκάστοτε τμήματος. Δίνει κατ’ αυτό τον τρόπο ελαστικότητα στον διδάσκοντα να δώσει έμφαση σε ορισμένες ενότητες ή να παραλείψει άλλες. Το εκτενές ανθολόγιο πεζογραφικών κειμένων μαζί με τα ποιητικά κείμενα στο 6ο κεφάλαιο καλύπτουν ένα σημαντικό κενό, καθώς δεν υπάρχει νεότερη ανθολογία που να συνδυάζει την πεζογραφία με την ποίηση. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΓΡΑΜΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (EL)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (EL)
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ (EL)
ΚΡΙΤΙΚΗ (EL)
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ (EL)
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ (EL)
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (EL)
Translated Literature (EN)
Modern Greek Literature (EN)
Critisism (EN)
Prose Fiction (EN)
Greek Enlightenment (EN)
Philology (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.