Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΕσωτερική ενίσχυση - Ήλοι (EL)

Σοφιανός, Αλέξανδρος (EL)
Sofianos, Alexandros (EN)

Νομικός, Παύλος (EL)
Κάλλιπος (EL)
Kallipos (EN)
Nomikos, Pavlos (EN)

Τα πετρώματα είναι υλικά ισχυρά σε θλίψη και ασθενή σε εφελκυσμό. Ενίσχυση επιτυγχάνεται με δομικά στοιχεία οπλισμού ή προέντασης, όπου ο οπλισμός τους προσδίδει εφελκυστική και διατμητική αντοχή, η δε προένταση μετατρέπει εφελκυστικικές τάσεις σε θλιπτικές. Διακρίνονται ανάλογα με τη σύζευξή τους με το πέτρωμα σε τρεις κατηγορίες. Για κάθε κατηγορία αναπτύσσονται οι πρότυπες Ελληνικές προδιαγραφές χαρακτηριστικών και τοποθέτησής τους. Δίνονται η μηχανική συμπεριφορά κάθε κατηγορίας, η απαιτούμενη προέντασή τους, η διάδρασή τους με το περιβάλλον πέτρωμα, και οι τρόποι έλεγχού τους. Δίνονται επίσης τα στοιχεία προστασίας-ενίσχυσης του μετώπου, όπως δοκοί προπορείας και αγκύρια. Αναφέρονται ήλοι που προσφέρονται στο εμπόριο, και τα υλικά (χάλυβας ή άλλα) παρασκευής τους. Για αυτά δίνονται οι μηχανικές ιδιότητες και η προσφορά τους ως στήριξη. Τέλος, δίνονται στοιχεία κοστολόγησής τους τοποθετημένων στο έργο. Εμπέδωση επιτυγχάνεται με λυμένα παραδείγματα και ασκήσεις για επίλυση. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΧΑΛΥΒΔΙΝΑ ΤΟΞΑ (EL)
ΣΤΡΩΣΙΓΕΝΕΙΣ ΟΡΟΦΕΣ (EL)
ΚΟΠΗ ΚΑΙ ΓΟΜΩΣΗ (EL)
ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΟΡΘΟΣΤΑΤΕΣ (EL)
ΕΚΤΟΞΕΥΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ (EL)
ΣΤΥΛΟΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΟΣ (EL)
ΑΓΚΥΡΙΑ (EL)
ΣΦΗΝΕΣ (EL)
Cut And Fill (EN)
Shotcrete (EN)
Rock Pillars (EN)
Wedges (EN)
Steel Ribs (EN)
Rockbolts (EN)
Stratified Roofs (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.