Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Βιολογία και πολιτισμός (EL)
Biocultural aspects of human nutrition (EN)

Ματάλα, Αντωνία (EL)
Matala, Antonia (EN)

Γιαννακούλια, Μαρία (EL)
Καπαντώνη, Κλειώ (EL)
Ξιφαρά, Φωτεινή (EL)
Κάλλιπος (EL)
Kallipos (EN)
Giannakoulia, Maria (EN)
Xifara, Foteini (EN)
Kapantoni, Kleio (EN)

Πολλές είναι οι πολιτισμικές προσαρμογές που αφορούν τη δίαιτα. Η ανάπτυξη των διαφόρων τεχνικών για την επεξεργασία των τροφίμων συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην εξασφάλιση της επιβίωσης και στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Μέσω των εφαρμοζόμενων μαγειρικών και άλλων τεχνικών έχουν κωδικοποιηθεί λύσεις σε προβλήματα διατροφής που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η βιολογία. Έτσι, πολλές από τις στρατηγικές που αφορούν την κουλτούρα του φαγητού έχουν οδηγήσει στη μετατροπή των μειονεκτημάτων της τροφικής αλυσίδας σε πλεονεκτήματα, με στόχο την εξάλειψη των περιορισμών εξαιτίας της εξάρτησης από τη γεωργία. Το μαγείρεμα και οι άλλες τεχνικές επεξεργασίας της τροφής συχνά κάνουν τα τρόφιμα πιο εύληπτα, πιο ασφαλή, καθώς και διατροφικά ανώτερα. Τα διαθέσιμα στοιχεία επαρκούν ώστε να δεχτούμε ότι οι τροποποιήσεις που ο άνθρωπος επιφέρει στα τρόφιμα έχουν συμβάλει και συμβάλουν στην πορεία της εξέλιξής του. Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζονται παραδειγματικές παραδοσιακές τεχνικές, τις οποίες έχουν καθιερώσει οι κοινωνίες ανά τον κόσμο, όπως η επεξεργασία των δημητριακών, για την παρασκευή ψωμιού και άλλων ζυμούμενων τροφίμων, και η επεξεργασία του καλαμποκιού με αλκάλι, η οποία εφαρμόζεται στις κοινωνίες της Μεσοαμερικής. Παρουσιάζονται επίσης δύο μελέτες περίπτωσης. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α (EL)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (EL)
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ (EL)
ΕΞΕΛΙΞΗ (EL)
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ (EL)
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ (EL)
ΓΕΩΡΓΙΑ (EL)
ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ (EL)
ΔΙΑΙΤΑ (EL)
ΖΥΜΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (EL)
ΝΙΑΣΙΝΗ (EL)
Vitamin A (EN)
Diet (EN)
Food Emergencies (EN)
Food Fermentation (EN)
Nutritional Defficiencies (EN)
Evolution (EN)
Plant Domestication (EN)
Food History (EN)
Niacin (EN)
Culture (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.