Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΔιατροφή στην Ελλάδα (EL)
Greek diet (EN)

Ματάλα, Αντωνία (EL)
Matala, Antonia (EN)

Γιαννακούλια, Μαρία (EL)
Καπαντώνη, Κλειώ (EL)
Ξιφαρά, Φωτεινή (EL)
Κάλλιπος (EL)
Kallipos (EN)
Giannakoulia, Maria (EN)
Xifara, Foteini (EN)
Kapantoni, Kleio (EN)

Το κεφάλαιο αυτό πραγματεύεται τη διατροφή στην Ελλάδα και την εξέλιξή της από την αρχαιότητα έως τους νεώτερους χρόνους. Οι συνήθειες διατροφής και ο ρόλος της τροφής ως στοιχείο του πολιτισμού εξετάζονται σε συνάρτηση με κοινωνικές, γεωγραφικές και οικονομικές παραμέτρους. Παρουσιάζονται στοιχεία για τις γευματικές συνήθειες των αρχαίων ελλήνων, καθώς και για τη θεώρηση τη σχέσης ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία με βάση την κλασική γραμματεία. Εξετάζονται οι νεωτερισμοί που εισήχθησαν στη διάρκεια των μεσαιωνικών και των νεώτερων χρόνων, καθώς και τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής. Οι διατροφικές συνήθειες που επικράτησαν στο Αιγαίο περί τα μέσα του 20ού αιώνα αποτέλεσαν τη βάση της μεσογειακής δίαιτας, ενός πρότυπου υγιεινής διατροφής το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από τη διεθνή ιατρική κοινότητα. Στην συνέχεια, η διαφορετικότητα στη διαθεσιμότητα ειδών διατροφής στις διάφορες περιοχές του Ελληνόφωνου κόσμου αναδεικνύεται μέσα από την πληροφορία που παρέχει ένα ναυτικό αρχείο. Τέλος, εξετάζεται πώς η στροφή στη μαζικά παραγόμενη τροφή οδήγησε στην αλλοίωση του ευρύτερου πλέγματος του γαστρονομικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Στην αυγή του 21ού αιώνα, η λιτότητα υποχώρησε και τη θέση της κατέλαβαν οι σύγχρονες αξίες της αφθονίας από τη μία, και του διαιτητικού περιορισμού από την άλλη. Στη Μελέτη Περίπτωσης παρουσιάζονται στοιχεία για τις πρακτικές επιβίωσης και τις επιπλοκές υγείας που βίωσαν οι κάτοικοι των ελληνικών πόλεων εξ αιτίας του μεγάλου λιμού στην κατοχή. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΟΙΝΟΠΟΣΙΑ (EL)
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ (EL)
ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (EL)
ΓΕΩΡΓΙΑ (EL)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (EL)
ΚΑΤΟΧΗ (EL)
ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ (EL)
ΔΙΑΙΤΑ (EL)
ΠΕΙΝΑ (EL)
ΛΙΜΟΣ (EL)
Greece (EN)
Occupation (EN)
Wine Drinking (EN)
Famine (EN)
Diet (EN)
Byzantium (EN)
Middle Ages (EN)
Food Consumption Trends (EN)
Food History (EN)
Ancient Greek Culture (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.