... και για την εξέλιξη της ιστορίας: Μια ιστορία της ιστορίας από τον Ηρόδοτο στο Διαφωτισμό

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο... και για την εξέλιξη της ιστορίας: Μια ιστορία της ιστορίας από τον Ηρόδοτο στο Διαφωτισμό (EL)

Βόγλη, Ελπίδα (EL)
Vogli, Elpida (EN)

Σακκάς, Ιωάννης (EL)
Κάλλιπος (EL)
Τρομάρα, Σοφία (EL)
Tromara, Sofia (EN)
Kallipos (EN)
Sakkas, Ioannis (EN)

Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η εξέλιξη της ιστορίας από την εποχή του επονομαζόμενου «πατέρα» της μέχρι την περίοδο του Διαφωτισμού και αναλύονται τόσο η χρήση της ιστορίας και η ανάγκη της ιστορικής γνώσης σε διάφορες εποχές όσο και οι καινοτόμες ιδέες και αρχές με τις οποίες εφοδίασε ο Διαφωτισμός τις κοινωνίες, τις επιστήμες και κυρίως την επιστήμη της ιστορίας. Στόχος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές ότι η εξέλιξη της ιστορικής επιστήμης θα πρέπει να αναζητηθεί στη σταδιακή ιδεολογική ωρίμανση των πολιτικών κοινωνιών, στην πρόοδο των επιστημών και τη διάδοση των βιβλίων και της παιδείας, στη μορφή των πολιτικών καθεστώτων, και εν κατακλείδι ότι η ιστορική γνώση δεν αποτελούσε απαραίτητα κοινωνικό αίτημα προγενέστερων εποχών, όπως αντιλαμβανόμαστε ένα τέτοιο αίτημα σήμερα. Έτσι, σταδιακά θα εξοικειωθούν τόσο με την «τύχη» των μεγάλων ιστορικών της αρχαιότητας σε μεταγενέστερες κοινωνίες όσο και με τη σχέση των ανθρώπων και των κοινωνιών με την ιστορία. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ (EL)
ΘΕΩΡΗΤΙΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ (EL)
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ (EL)
ΠΗΓΕΣ (EL)
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ (EL)
ΙΣΤΟΡΙΑ (EL)
Principles And Practice Of History (EN)
Historiography (EN)
Historian (EN)
History (EN)
Sources (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.