A retrospective epidemiological study of musculoskeletal injuries in the sport of water polo.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Νημερτής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Αναδρομική επιδημιολογική μελέτη εμφάνισης μυοσκελετικών τραυματισμών στο άθλημα της υδατοσφαίρισης
A retrospective epidemiological study of musculoskeletal injuries in the sport of water polo.

Καλούδης, Απόστολος
Ανδριόπουλος, Ιωάννης

Γκρίλιας, Παναγιώτης

Εισαγωγή: Η υδατοσφαίριση είναι ένα άθλημα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς συνδυάζει την κολύμβηση με την ρίψη σε συνδυασμό με τις γρήγορες εναλλαγές του ρυθμού μέσα στον αγώνα. Οι δυνατές και οι ιδιαίτερα σκληρές διαμάχες που κυριαρχούν μεταξύ των αθλητών πολλές φορές δεν είναι ευδιάκριτες καθώς πολλές φορές λαμβάνουν χώρο κάτω από το νερό. Οι έρευνες που μελετούν τραυματισμούς στο άθλημα αυτό είναι πολύ περιορισμένες. Αντιφατικό αν αναλογιστεί κανείς την σκληρότητα που χαρακτηρίζει το ίδιο το αγώνισμα. Σκοπός: Σκοπός της έρευνάς μας ήταν η καταγραφή των μυοσκελετικών τραυματισμών ανά ανατομική περιοχή του σώματος σε αθλητές υδατοσφαίρισης, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Επιπρόσθετος στόχος μας, ήταν η σύγκριση των δύο κατηγοριών (Α1 και Β). Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης ήταν 75 αθλητές υδατοσφαίρισης, εκ των οποίων οι 23 άνηκαν στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος (Α1) και οι 52 παίκτες άνηκαν στην τρίτη κατηγορία (Β). Ως ερευνητικά μέσα, χρησιμοποιήθηκαν 2 ερωτηματολόγια μεταφρασμένα και σταθμισμένα στην ελληνική γλώσσα και το τρίτο (μη σταθμισμένο) δημιουργήθηκε από τον επιβλέπων καθηγητή με σκοπό την λήψη επιπρόσθετων πληροφοριών σχετικά με τους τραυματισμούς των υδατοσφαιριστών. Όλοι οι ερωτηθέντες συμμετείχαν εθελοντικά, αφού πρώτα υπέγραψαν το έντυπο συγκατάθεσης, στο οποίο ενημερώθηκαν για τους όρους της διαδικασίας της έρευνας. Αρχικά, όλες οι απαντήσεις των ερωτηθέντων μεταφέρθηκαν στο Microsoft Excel 2003 και στη συνέχεια μέσω του IBM SPSS Statistics 20. έγινε η ανάλυση του δείγματος και η σύγκριση μεταξύ των δύο κατηγοριών (Α1 και Β). Αποτελέσματα: Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως ανάμεσα στις δυο κατηγορίες βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στον προπονητικό χρόνο ανά εβδομάδα (p=0,000) αλλά και στις ενοχλήσεις τους τελευταίους 12 μήνες στην ανατομική περιοχή των ισχίων/γοφών (p=0,039). Μεγαλύτερη συχνότητα μυοσκελετικών τραυματισμών συγκέντρωσε η ανατομική περιοχή του ώμου. Στο συνολικό δείγμα απάντησαν θετικά 58,7% ότι είχαν ενοχλήσεις τους τελευταίους 12 μήνες, 30,7% για προβλήματα δυσλειτουργίας τους τελευταίους 12 μήνες και 32% για ενοχλήσεις τις τελευταίες 7 μέρες.

Πτυχιακή Εργασία

Υδατοσφαίριση
Μυοσκελετικοί τραυματισμοί
Μεθοδολογία και έρευνα


Ελληνική γλώσσα

2018
2018-05-04T07:45:40Z


ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.