Προγράμματα αποκατάστασης που βελτιώνουν την ισορροπία και τον στατικό έλεγχο του κορμού σε ασθενείς με νόσο Parkinson

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Νημερτής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Προγράμματα αποκατάστασης που βελτιώνουν την ισορροπία και τον στατικό έλεγχο του κορμού σε ασθενείς με νόσο Parkinson

Ταγαράκης, Νικόλαος Α.Μ. 1743
Στάικου, Ιωάννα Α.Μ.1771

Φαράντου, Χαρίκλεια

Η βάδιση αποτελεί μια από τις κυριότερες καθημερινές λειτουργίες του ανθρώπου, είναι εφικτό, όμως, να διαταραχθεί από κάποιο εμπόδιο το οποίο είναι δυνατόν να βρεθεί στην πορεία ή από μια ζημιά η οποία μπορεί να υφίσταται σε κάποιο από τα συστήματα τα οποία είναι αρμόδια για τη βάδιση, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε ελάττωση της ισορροπίας και έχοντας σαν συνέπεια την πτώση. Κατά τη διάρκεια, επομένως, της κίνησης αρκετές φορές ένα άτομο εξαναγκάζεται να αλλάξει την κατεύθυνσή του με στόχο την αποφυγή κάποιου εμποδίου και τη συντήρηση της ακεραιότητάς του. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει δεδομένα από το οπτικό, σωματο-αισθητικό αλλά και αιθουσαίο σύστημα. Η σταθεροποίηση και παράλληλα η ισορροπία είναι βασικά γνωρίσματα του ανθρώπινου συστήματος που παρακολουθούνται και οριοθετούνται από διαφοροποιημένους παράγοντες. Ανατομικά ο άνθρωπος στέκεται ενάντια στην βαρύτητα διαμέσου ενός συστήματος οστών. Όμως και οι μύες έχουν ένα καθοριστικό μερίδιο στην επίτευξη και τη συντήρηση της ισορροπίας και της στάσης διαμέσου κινητικών προτύπων. Με στόχο να υπάρξει σταθεροποίηση το κέντρο βάρους χρειάζεται να συντηρείται μέσα στη βάση στήριξης. Μόλις αυτό μετακινηθεί από τη βάση αυτήν το σώμα θα πέσει. Με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζουμε δυο τύπους ισορροπίας που είναι η στατική και η δυναμική. Η πρώτη εξ αυτών αφορά την ευχέρεια συντήρησης της ισορροπίας ενάντια στην βαρύτητα ενώ η δεύτερη την ευχέρεια συντήρησης της ισορροπίας ενάντια σε εξωτερικέ δυνάμεις. Το θέμα το οποίο αφορά η συγκεκριμένη εργασία είναι το ποιες είναι οι καταλληλότερες φυσιοθεραπευτικές τακτικές για την αξιολόγηση της ισορροπίας και την αύξηση της προκειμένου να ελαττωθούν οι πτώσεις οι οποίες προέρχονται από τη νόσο Πάρκινσον, η οποία αποτελεί το πεδίο μελέτης της εν λόγω εργασίας. Στόχος αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι να βρεθούν οι κατάλληλες ασκήσεις ελαστικότητας, σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης του κορμού σε ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον, ώστε να βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ισορροπιστική τους ικανότητα.

Πτυχιακή Εργασία

Προγράμματα αποκατάστασης
Νόσος Parkinson
Ισορροπία και στατικός έλεγχος
Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση


Ελληνική γλώσσα

2018
2018-05-08T08:23:39Z


ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.